ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламська держава" розширює свій вплив на Єгипет

Єгипетські бойовики отримують інструкції від сирійських ісламістів

"Ісламська держава" розширює свій вплив на Єгипет
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД), яка наразі контролює території на півночі Сирії і на сході Іраку, інструктує бойовиків Ісламістського угруповання "Ансар Бейт аль-Макдіс", що базується на Синайському півострові в Египте.

Про це повідомляє 5 вересня агентство Рейтер з посиланням на одного з командирів єгипетського угруповання.

За його словами, ІД надає єгипетським бойовикам інструкції про те, як зробити їх угруповання ефективнішим.

"Вони навчають нас як проводити операції. Ми спілкуємося в Інтернеті, - сказав співрозмовник агентства. - Вони не пропонують нам зброю або бійців. Але вони навчають нас тому, як створювати секретні ланки, що складаються з п'яти осіб. Тільки один із п'яти підтримує контакт з іншими осередками".

Синайський півострів, що має форму клина, обмежено з півночі узбережжям Середземного моря, із заходу - Суецькою затокою, зі сходу - затокою Акаба. Оскільки межі півострова умовні, його територія залежно від методики визначення оцінюється в межах від 25 тис. до 60 тис. км.

Напади на єгипетських силовиків почастішали після того, як в липні 2013 року президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі усунули від влади. Уряд оцінює число людей загиблих в таких нападах у 500 осіб. Більшість із них - солдати і поліцейські, однак серед супутніх жертв нерідко опиняються і мирні громадяни.

За більшістю таких атак стоять бойовики угруповання "Ансар Бейт аль-Макдіс", що базується на Синайському півострові. У грудні 2013 це угруповання влаштувало вибух у відділку поліції в місті Мансура. Тоді загинули 15 людей, більш як сотня постраждали.

Нещодавно бойовики "Ансар Бейт аль-Макдіс" обезголовили чотирьох єгиптян, яких вони звинуватили в наданні Ізраїлю інформації про позиції бойовиків, в результаті чого під час авіаудару загинули три бойовики угруповання. Співрозмовник агентства заявив, що таким чином угрупування дало зрозуміти, що будь-кого, хто співпрацює з ворожими їй силами, чекає така доля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram