ГоловнаПолітика

"Запрошую на ринг"

Депутати Київради працювали до опівночі і розглянули понад сотню питань. Правда, не обійшлося без бійки і взаємних звинувачень в піарі.

Раунд І

Вранці під стінами Київської обладміністрації на площі Лесі Українки, 1, де тимчасово проводять засідання Київради, - одразу кілька мітингів. Учасники виступали проти створення єдиної схеми розміщення МАФів і вимагали зняти з голосування частину земельних питань, яких було в порядку денному аж 101 з понад 120.

Фото: Макс Левин

Поруч – біля пам’ятника Лесі Українці – Олег Ляшко співає гімн, а його прихильники (близько 100 людей) розмахують прапорами з логотипом партії.

Близько 10.20 у сесійній залі зібрався кворум депутатів і мер Віталій Кличко оголосив про початок роботи. Гаряча дискусія почалася одразу. Депутати партії Ляшка критикували порядок денний і звинувачувати нинішню владу столиці у дерибані землі за прикладом команди Черновецького. «Ми вимагаємо зняти всі ці питання з порядку денного», - заявив представник Радикальної партії Ігор Мосійчук. Аргументи про те, що порядок денний давно був розданий депутатам, ба, більше - висів на сайті Київради з 29 серпня, - Мосійчука не переконали. Між сесійним залом і президією – обмінювались звинуваченнями про спробу піаритися перед виборами в Верховну Раду. «Дехто вдягнув військову форму, ніби на передовій в АТО», - сказав Кличко. І Мосійчук, який якраз був в військовій формі, вскочив з місця і з нецензурними словами кинувся відплатити меру за образу. А за ним – і кілька «радикалів». Депутати встигли заблокувати прохід до президії, а Кличко оголосив перерву.

«Вони не можуть назвати конкретно (певні земельні ділянки – ред.), які викликають в них певні підозри. Більше того, ми зняли всі дискусійні питання на погоджувальній раді, щоб не було непорозумінь. Запитуємо, до чого є претензії, - назвати конкретно не можуть, а вимагають зняти всі питання, - пояснив журналістам в кулуарах депутат фракції «УДАР-Солідарність» і голова комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування Володимир Прокопів. – Більшість питань, які сьогодні розглядаються, стосуються приватизації земельних ділянок, які знаходяться під майном громадян. Люди не могли приватизувати їх 7, 10, 16 років. Або в них вимагали хабарі, або створювали інші перепони. Ми вибрали ці справи і хотіли сьогодні це зробити. Вочевидь в період передвиборчої кампанії так просто це не буде».

Згодом і Кличко пожартував на тему конфлікту: “Нам потрібно плідно працювати, а не створювати ситуації, які не додають авторитету Київраді. Хочуть позмагатися, хто сильніший політик? Запрошую на ринг, рукавички видамо, пресу запросимо. Але це не цирк, а міськрада».

Фото: Макс Левин

«Конфлікт – аморальний по своїй суті з боку керівництва міської ради. Сказати людині, яка повернулася з зони АТО, що він одягнув форму і піариться – це не нормально. Треба би було вибачитися. А з іншого боку, пішли ненормативні висловлювання… Це не прикрашає ні одну, ні другу сторону, але я вважаю, ініціатором була президія», - заявив LB.ua депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Бондаренко.

Земельні питання «заговорили» навіть тему опалювального сезону, яка, здавалося б, нині важливіша. Втім, питання про включення гарячої води киянам таки лунали. Хоча ні депутати, ні Кличко, ні пізніше його заступник Петро Пантелеєв не змогли конкретно відповісти, коли на неї чекати киянам.

«Ми робимо все можливе, щоб відновити гаряче водопостачання якомога скоріше. Але поки конкретної дати сказати не можу. Наразі розпочато процес розблокування котелень із метою поступового повернення населенню гарячого водопостачання. Буквально за лічені дні у більшості об’єктів міської інфраструктури буде відновлено гаряче водопостачання, - заявив в своїй доповіді з трибуни Пантелеєв і додав, що разом з тим «є всі підстави вчасно розпочати опалювальний сезон в Києві. У випадку певних централізованих рішень з цього питання будемо вже відповідно реагувати, але наразі немає перешкод, щоб вчасно його розпочати».

Остудивши «гарячі голови» після перерви депутати недовго попрацювали і пішли на обід до 14.30. З порядку денного було розглянуто лише шість питань.

Раунд ІІ

Початок другої частини засідання затягнувся до 15.15, але робота була продуктивнішою. Київрада проголосувала за виділення 3,9 млн дітям-сиротам, заборонила використовувати салюти і феєрверки, у зв’язку з АТО. Найбільше голосів депутатів – 94 – назбирало рішення про виділення 30 млн гривень учасникам АТО і членам їхніх сімей, а також 2 млн – на спорудження алеї почесних захоронень на Лук’янівському кладовищі.

Втім, напруженість збереглася. Після кількагодинної відсутності на робочому місті той-таки депутат Мосійчук продовжував кидати репліки в сторону Кличка: «Ну ви ж боксер, а не шулер карточний», «Дякую пану Рєзнікову, що провели лікнеп для міського голови щодо регламенту…», «Чому втік міський голова? Піджачок тихенько винесли і все…»

Фото: Макс Левин

Ще один шквал емоцій викликало питання про створення навчально-виховного комплексу «ОРТ» («Освітні ресурси та технологічний тренінг») з поглибленим вивченням чотирьох іноземних мов, серед яких – іврит. Депутат від «Свободи» Юрій Левченко вимагав документу з позицією батьків ліцею, на базі якого пропонувалося створення цього виховного комплексу, а потім закидав, що, мовляв, «ми тут погуглили, що таке ОРТ, чий це агент…» На це депутат від «Батьківщини» Наталія Шульга, котра доповідала з цього питання, натякнула на «антисемітичних поглядах нинішньої Київради». Викликавши шквал обурення, голосування таки «провалили».

Раунд ІІІ

Після 18.30 депутатські ряди порідшали. «Наступне голосування буде показовим, - каже депутат від «УДАР-Солідарність» Андрій Странніков журналістам в кулуарах о 19.30, коли в залі оголошують проект рішення про обсяг пайових внесків для власників МАФів. – Якщо назбирається кворум, будемо сидіти до останнього, бо невідомо, коли знову зберемося». На табло – 79 депутатів «за» і депутати переходять до землі.

Знову в залі не обійшлося без претензій одне одному. «Свободівець» Левченко критикував тих, хто готував проекти рішення, чи то за відсутність короткого опису «проблеми» в проекті рішення, чи то за відсутність фотографій тощо. Втім, голосування було конструктивним і депутати «завернули» кілька земельних ділянок, котрі були виділені під забудову, відновили земельний аукціон, виставивши на продаж шість ділянок в різних районах Києва.

За словами Страннікова, попередня влада залишила діру в бюджеті у 3,5 млрд гривень. Однак, за рахунок державних субвенцій і відстрочки кредитних виплат на 3 роки, нестача бюджету тепер становить 1 млрд грн. Один зі способів наповнити бюджет, за його словами, – земельні аукціони, з яких хочуть отримати 330 млн грн.

О 22.30 засідання продовжили ще на дві години і завершили працювати в 00.15, розглянувши всі питання.

Фото: Макс Левин

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram