ГоловнаСвіт

Financial Times розкрила деталі нових санкцій проти Росії

Нові обмеження передусім стосуватимуться фінансового сектору

Financial Times розкрила деталі нових санкцій проти Росії
Фото: rus.ruvr.ru

Financial Times отримала у власне розпорядження кілька сторінок документа Єврокомісії про нові санкції проти Росії.

Деталі документа видання розкриває у своєму блозі.

Із документа випливає, що новий пакет санкцій передусім стосуватиметься обмежень доступу російських банків і компаній до європейського ринку капіталів.

"Можливі заходи - це (заборона) залучення позикового капіталу (через облігації, акції та фондові синдиковані банківські кредити) оборонними підприємствами, а також компаніями, чиєю основною діяльністю є розвідка, видобуток і транспортування нафти і нафтопродуктів, у яких держава є мажоритарним акціонером або утримувачем контрольного пакета акцій", - йдеться в документі.

У Єврокомісії вважають, що такі заходи повинні "значно збільшити навантаження на російську державу", якій доведеться фінансувати власні компанії.

"Це також зрівняє санкції ЄС з тими, яких ужили інші партнери по G7", - йдеться в документі.

Окрім того, Єврокомісія запропонувала скоротити терміни погашення заборгованості за облігації, які підпадають під санкції, із 90 до 30 днів.

В оборонній сфері найсерйозніші обмеження стосуватимуться так званих товарів подвійного використання, які можна використовувати і з військовою, і з цивільною метою.

"У попередній список включено спеціальні матеріали, системи квантового розподілу ключів" (QKD), деякі верстати, високопродуктивні комп'ютери й електроніку", - йдеться в документі.

Також в енергетичному секторі передбачено обмежити співпрацю з РФ у сфері розвідки і видобутку нафти.

"Обмежувальні заходи можуть бути поширені не тільки на заборону передачі технологій, а й на надання супутніх послуг (таких як сейсморозвідка, буріння, пробна експлуатація свердловин, геофізичне випробування свердловин, оснащення та випробування свердловин, постачання плавучих платформ тощо) для глибоководної розвідки і видобутку нафти, нафтової розвідки та видобутку в Арктиці, а також російських проектів "сланцевої нафти", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 3 вересня Єврокомісія підтримала посилення санкцій проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram