ГоловнаСвіт

Обама: НАТО захистить Естонію

Частини ВПС США розмістять на військово-морській базі в Естонії

Обама: НАТО захистить Естонію
Барак Обама, Тоомас Хендрик Ильвес
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама, який у середу прибув з офіційним візитом в Естонію, запевнив, що НАТО виконає свої зобов'язання із забезпечення безпеки Естонії й інших членів Альянсу.

"Ми маємо зобов'язання. Ці зобов'язання вічні. Естонія ніколи не опиниться на самоті. Я впевнений, що ми виконаємо ці зобов'язання", - заявив Обама на спільній прес-конференції після зустрічі з главою Естонії Тоомасом Хендріком Ільвесом, що пройшла в будівлі Центробанку країни.

Окрім того, Обама заявив про посилення військової присутності в країнах Балтії, зокрема про розміщення частин ВПС на військово-морській базі в Естонії.

"Сьогодні я можу оголосити, що ця ініціатива включає в себе розміщення додаткових частин ВПС, літаків для проведення навчань. Ми вважаємо, що найкращим місцем для їхнього розміщення стане військово-морська база тут, в Естонії", - заявив Обама.

Обама вранці в середу прибув з одноденним візитом у Таллінн, де зустрінеться з головами Естонії, Латвії та Литви. Офіційна частина візиту президента США почалася зустріччю з Ільвесом у палаці парку Кадріорг. Обама також зустрінеться з прем'єр-міністром Естонії Тааві Рийвасом.

Після цього відбудеться зустріч Обами з президентами Естонії, Латвії та Литви: Тоомасом Хендріком Ільвесом, Андрісом Берзиньшем і Далею Грибаускайте, а також зустріч з американськими й естонськими солдатами. Президенти виступлять зі спільною заявою для преси. Після цього Обама вирушить на саміт НАТО, який пройде 4-5 вересня в Уельсі.

Раніше у зв'язку із ситуацією навколо України НАТО вжило кількох заходів, які Альянс пояснює необхідністю гарантувати безпеку союзників. Посилено місії повітряного патрулювання країн Прибалтики, літаки з радіолокаційним обладнанням здійснюють регулярні польоти над територією Польщі та Румунії, введено додаткові кораблі НАТО в Балтійське і Середземне моря.

Раніше генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Альянс планує розгорнути нові бази у Східній Європі. Росія у відповідь заявила, що посилення видимої військової присутності НАТО на сході нібито завдасть шкоди євроатлантичній стабільності, і пообіцяла відреагувати на дії Альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram