ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ вирішив виділити Україні $1,4 млрд (оновлено)

Кошти підуть на поповнення золотовалютних резервів і на покриття дефіциту держбюджету

МВФ вирішив виділити Україні $1,4 млрд (оновлено)
Яценюк
Фото: www.kmu.gov.ua

Додано інформацію про хід виконання кредитної програми МВФ, зміни у ній, ризики виконання програми.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду вирішила виділити Україні другий транш $1,4 млрд.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Рада директорів МВФ одноголосно ухвалила рішення про виділення Україні чергового траншу бюджетної підтримки", - написав він.

Після перерахування коштів, яке очікується 3 вересня, $400 млн підуть на поповнення золотовалютних резервів, а $1 млрд - на покриття дефіциту держбюджету.

Близько 20 години за Києвом на сайті МВФ також з'явилася інформація про рішення виконавчої ради Фонду виділити кредит Україні.

"У цілому економічна політика, як правило, здійснюється відповідно до програми, українська влада наполегливо ухвалює складні рішення, незважаючи на динамічну політичну ситуацію", - йдеться у повідомленні Фонду.

Однак військовий конфлікт у східній частині України має негативний вплив на економіку і суспільство.

"Програма залишається вкрай складною і залежить значною мірою від припущення, що конфлікт буде вщухати у найближчі місяці", - повідомляє МВФ.

Виконавча рада МВФ відкоригувала програму співпраці з Україною, про що LB.ua детально повідомить пізніше. Крім того, МВФ затвердив прохання України про злиття двох траншів, що залишилися на 2014 рік, зберігаючи при цьому загальний обсяг фінансування без змін.

"Українська влада твердо проводить політику стабілізації економіки і відновлення зростання... Однак ескалація конфлікту і геополітичної напруженості на сході країни лягають важким тягарем на економіку і суспільство, спричиняючи глибокий спад і відхилення від цілей програми у короткостроковій перспективі, зокрема, це стосується чистих міжнародних резервів центрального банку, дефіциту бюджету та дефіциту Нафтогазу", - заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Для компенсації цих відхилень Київ взяв на себе зобов'язання вжити рішучих заходів з накопичення золотовалютних резервів, зміни податково-бюджетної політики у 2015-16 роках, активізації зусиль з переведення "Нафтогазу" на міцну фінансову основу шляхом поліпшення законопроекту про регулювання цін на енергоносії в міру необхідності .

Підкреслюється важливість підтримки гнучкості обмінного курсу і переорієнтації грошово-кредитної політики на підтримку цінової стабільності. НБУ буде ліквідувати адміністративні обмеження і процедури контролю поступово, щоб забезпечити макроекономічну і фінансову стабільність.

"Програма реформування фінансового сектору триває за графіком. Регулювання та нагляд активізуються, банківська діагностика триває, а ємність Фонду гарантування вкладів зміцнюється", - йдеться у заяві. Також банки отримають більше можливостей для повернення проблемних кредитів, у тому числі шляхом стимулювання добровільної реструктуризації боргу.

"Влада як і раніше схильна до фіскальної консолідації. Вона внесла зміни до бюджету для задоволення переглянутого цільового показника дефіциту. Зусилля у цьому напрямку буде зосереджено на обмеженні витрат і на проведенні податкової реформи, щоб повністю змінити динаміку боргу, поліпшити систему соцзахисту. Крім того, після тимчасового збільшення дефіциту Нафтогазу, влада вживає заходів, щоб повернутися до запрограмованої траєкторії зниження дефіциту вже в 2015 році", - наголошується у повідомленні Фонду.

У документі також говориться про рішучість української влади кардинально поліпшити діловий клімат у країні, створити антикорупційне агентство, впоратися з відмиванням грошей і спростити регуляторне середовище.

"Ризики невиконання програми залишаються дуже високими. Успіх програми залежить від своєчасного врегулювання конфлікту на сході України, а також від ефективності і наміру влади реалізовувати заплановані реформи", - попереджають у Фонді.

При цьому у МВФ визнають, що "фінансова і технічна допомога з боку міжнародного співтовариства на підтримку українських реформ є неодмінною умовою досягнення макроекономічної стабілізації та пожвавлення економічного зростання".

Наприкінці квітня 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на $17,01 млрд, а на початку травня надав перший транш кредиту stand by на суму $3,19 млрд.

Раніше повідомлялося, що Україна має намір просити МВФ об'єднати третій і четвертий транш від МВФ загальним обсягом $2,2-2,3 млрд і отримати його до кінця року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram