ГоловнаЕкономікаБізнес

Зупинка шахт через бої на Донбасі загрожує дефіцитом електроенергії

Російське вторгнення може обернутися відключенням світла в Криму

Зупинка шахт через бої на Донбасі загрожує дефіцитом електроенергії

Зупинка вугольних шахт через бої на Донбасі загрожує Україні серйозним дефіцитом електроенергії. Про це йдеться в матеріалі "ЛІГАБізнесІнформ".

За даними "Укренерго", до 26 серпня запаси вугілля на ТЕС становили всього 2,1 млн тонн, тоді як щорічно на початок опалювального періоду Україна на складах накопичувала до 4 млн тонн вугілля.

"З таким рівнем видобутку і запасами на ТЕС ми протримаємося максимум до середини листопада. Якщо не буде вугілля, доведеться зупиняти енергоблоки і підприємства просто залишаться без електроенергії", - заявив глава Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Раніше в умовах дефіциту вугілля Україна могла запускати газомазутні блоки, але в умовах відсутності поставок газу з Росії перейти на такий режим роботи неможливо. "Якщо не буде газу, а дефіцит вугілля збережеться, то вугільним блокам ТЕС доведеться працювати на межі технічних можливостей. У такому разі можливе перевантаження енергосистеми і автоматичне відключення блоків АЕС, запускати які треба буде місяцями", - вважає Волинець.

Вирішувати проблему влада має намір за рахунок імпорту вугілля, а також його економії. За даними джерела в Міненерго, в серпні державна "Укрінтеренерго" вже почала знижувати постачання електроенергії до Криму, який на 80% залежить від материкової України. Якщо ситуація буде критичною, поставки електроенергії на півострів зведуть до мінімуму. Також введено ліміти вугілля для великих підприємств.

Для економії міністерство також планує запровадити обмежувальні заходи щодо експорту електроенергії в Європу, а також призупинити експорт енергетичного вугілля, який може бути паливом на українських ТЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram