ГоловнаЕкономікаФінанси

Устенко: позитивне рішення МВФ по Україні стабілізує курс гривні

У середньостроковій перспективі без завершення військового конфлікту і без реформ гривня падатиме

Устенко: позитивне рішення МВФ по Україні стабілізує курс гривні
Фото: Макс Левин

Якщо у п'ятницю МВФ оголосить про виділення Україні нової порції кредиту, це позитивно позначиться на курсі гривні щодо долара США. Але в середньостроковій перспективі гривня продовжить падати. Таку думку LB.ua висловив Олег Устенко, директор Міжнародного фонду Блейзера.

"Ринку потрібні позитивні новини (щоб гривня зміцнилася після вчорашнього падіння, - ред.). Основна позитивна новина, яку всі чекають, - це деескалація військового конфлікту на сході. Ще одна позитивна новина - рішення МВФ про виділення Україні чергового траншу. Можливо, до ночі п'ятниці ми знатимемо точно, що відбувається з кредитом. У такому випадку ринок стабілізується вже у понеділок", - сказав Устенко.

Він також пропонує Нацбанку закривати валютний ринок в разі різких коливань, щоб збити паніку. Таку ж думку висловив Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Проте в середньостроковій перспективі гривня слабшатиме. Український експорт скорочується, інвестиції не йдуть в країну, а українські заробітчани перераховують все менше грошей рідним - приплив валюти в країну помітно скоротився. Одночасно у приватного бізнесу, держави і "Нафтогазу" є борги в інвалюті, за якими потрібно платити. Без припинення військового конфлікту і без реформ цю ситуацію змінити неможливо.

Нагадаємо, сьогодні Нацбанк підвищив курс на 45 копійок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram