ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк має встановити нові правила гри на валютному ринку, - Жолудь

Економіст радить припиняти торги валютою в разі високих коливань

Нацбанк має встановити нові правила гри на валютному ринку, - Жолудь
Александр Жолудь
Фото: www.business.ua

Нацбанку України варто змінити правила торгів на міжбанківському валютному ринку, щоб уникнути її різкого падіння, вважає Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень. Про це йдеться в його статті на сайті Hubs.

"Якщо нас хвилюють значні курсові коливання впродовж дня, можна встановити правила, як це зроблено на фондовому ринку - якими мають бути зміни курсу для припинення торгів. Механізм, на перший погляд, не ринковий, але якщо учасники ринку цінують меншу волатильність і не можуть її досягти іншими способами, цілком розумний", - пише економіст.

Він також радить задавати орієнтири щодо обсягів та курсу валютних інтервенцій, а в середньостроковій перспективі створити український ф'ючерсний ринок для страхування валютних ризиків.

"На сьогодні з ф'ючерсним ринком ситуація ненормальна. Найбільший ринок - Московська біржа, де торгується ф'ючерсний контракт на курс грн/$ з датами виконання 15 вересня та 15 грудня. Запуск українського майданчика повинен зменшити нинішню волатильність", - вважає Жолудь.

Нагадаємо, сьогодні Нацбанк підвищив офіційний курс гривні до 13,44 одиниць за долар США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram