ГоловнаЕкономікаБізнес

"Сумихімпром" вимагають перевірити на предмет доведення до банкрутства

Менеджмент підприємства пов'язаний із Фірташем

"Сумихімпром" вимагають перевірити на предмет доведення до банкрутства
Фото: tsn.ua

Члени громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України дійшли висновку, що найскладніша ситуація склалася довкола ПАТ "Сумихімпром".

Про це йде мова у заяві робочої групи на ім'я прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, голови Фонду держмайна Дмитра Парфененка, генпрокурора Віталія Яреми, міністра юстиції Петра Петренка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"Маючи намір заволодіти цим унікальним підприємством, група Фірташа-Льовочкіна, спочатку встановила над ним оперативний контроль шляхом призначення у 2010 році на посаду голови правління І.Лазаковича, який до цього працював заступником голови правління ЗАТ "Кримський Титан" (входить до складу Group DF, афільоване з Д.Фірташем)", - йдеться у зверненні.

Як наголошується в документі, менш ніж за два роки управління Лазаковича "Сумихімпром" штучно перетворився на банкрута - найбільшу частину боргів сконцентрували підприємства, які входять до Group DF. "Використовуючи великі обсяги штучно створених зобов'язань, вони утворили комітет кредиторів "Сумихімпром", ініціювали процедуру санації підприємства і призначили керівником санацією саме І.Лазаковича, який довів "Сумихімпром" до банкрутства", - заявляють члени громадської робочої групи.

Наслідком цього, за їхніми словами, є те, що держава, яка є власником майже 100% акцій "Сумихімпрому", повністю відсторонена від управління підприємством, не впливає на процес санації і на дії керівника санацією Лазаковича. "Швидше за все відбувається організоване доведення підприємства до банкрутства в інтересах групи Д.Фірташа-С.Льовочкіна", - стверджується в зверненні.

"До участі в комітеті кредиторів "Сумихімпрому" не допустили представників держави. Процедура санації "Сумихімпрому" фактично управляється одноосібно компанією Group DF International, яка є корпоративним центром Group DF. За відсутності плану санації вживання заходів з відновлення платоспроможності підприємства не можливе і санація фактично не відбувається. Порушуючи вимоги чинного законодавства досі план санації "Сумихімпрому" керівник санацією Лазакович не передав для узгодження до ФДМУ. Така діяльність керівника санацією "Сумихімпрому" Лазаковича і розпорядника майна Марченка має на меті задоволення інтересів власників Group DF Фірташа і Льовочкіна, зацікавлених у придбанні майнового комплексу "Сумихімпром", зокрема, за умови його продажу в процесі ліквідації частинами", - вважають члени громадської робочої групи.

Вони вимагають: провести перевірку на предмет доведення "Сумихімпрому" до банкрутства організованою групою осіб на чолі з Фірташем і Льовочкіним; провести перевірку фактів зловживання службовими повноваженнями керівником санацією "Сумихімпрому" Лазаковичем і розпорядником майна "Сумихімпрому" Марченком; взяти під контроль питання представництва держави під час розгляду господарськими судами справи про банкрутство "Сумихімпрому" з метою активної участі представників ФДМУ, Генпрокуратури та Мін'юсту у відстоюванні прав та інтересів держави, які полягають у відновленні платоспроможності "Сумихімпрому" і недопущенні його ліквідації судом.

Громадську робочу групу з вирішення проблемних питань титанової галузі України створено з фахівців галузі, експертів та юристів, вона має на меті припинення знищення галузі, відновлення її потенціалу та постанову галузі на служіння інтересам держави, а не особистим інтересам представників колишньої влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram