ГоловнаПолітика

Турчинов і Яценюк пішли від Тимошенко

Колишні соратники екс-прем'єра хочуть створювати нову партію

Турчинов і Яценюк пішли від Тимошенко
Фото: Виталий Головин

Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, а також ще близько 20 осіб вийшли зі складу політради партії "Батьківщина". Конфлікт трапився напередодні, після багатогодинного засідання.

Окрім названих, вийшли також Арсен Аваков, Людмила Денисова, Павло Петренко, Лілія Гриневич, Олена Ледовських, Андрій Парубій, Сергій Пашинський, Андрій Пишний та інші. У масі своїй - це колишні "фронтовики". Примітно, що самого Яценюка на політраді не було. Був присутній його найближчий соратник Андрій Іванчук, який - всупереч очікуванням багатьох - про свій вихід не заявляв. Понад те, після демаршу колег, він залишився на засіданні. При цьому, коли обговорювалося питання про підтримку прем'єра Яценюка, Іванчук його не підтримав, мотивуючи це тим, що "невідомо, чи захоче Арсеній Петрович залишатися прем'єром і після виборів".

Таку інформацію повідомляють джерела LB.ua, присутні на політраді.

Спочатку передбачалося, що за результатами політради можуть досягнути домовленості про спільну участь двох команд у парламентських виборах. Як відомо, донедавна Тимошенко, Турчинов, Аваков, Яценюк формально і так були однією командою - в рамках партії "Батьківщина". Однак де-факто частина "Батьківщини" на чолі з Турчиновим-Яценюком, яка раніше увійшла у владу, досить сильно дистанціювалася від колег на чолі з Тимошенко. Між ними відбувалися перманентні конфлікти. Ще після оголошення про розвал парламентської коаліції в липні, існувала велика ймовірність того, що Турчинов і Яценюк спробують брати участь у виборах самостійно.

На останній політраді обговорювалася можливість спільної участі в кампанії. Для цього сторона Турчинова-Яценюка висунула низку умов. Зокрема: 50% виборчого списку та, в майбутньому, 50% посад. Також - окрема квота для представників В'ячеслава Кириленка та Миколи Катеринчука. Перший номер списку - Арсеній Яценюк. Ще - оголошення про коаліцію з усіма демсилами ще до виборів. У тому числі, зі "Свободою" і партією "Солідарність" Петра Порошенка.

Останнє спровокувало дискусію, оскільки саме "Свобода" стала одним із ініціаторів розпаду коаліції (нарівні з "Ударом"), розірвавши союз із "Батьківщиною", що існував раніше.

Крім того, виникли питання щодо того, кого з представників "Батьківщінци" до якого табору "зарахувати" і як розбиратися із запропонованими "квотами", адже формально всі вони - одна команда.

Під час дискусії, Олександр Турчинов виступив з критичною промовою на адресу Юлії Тимошенко і заявив про свій вихід. Наразі він, а також

депутати, що підтримали його, готують пакет документів для створення нової політичної партії (на базі перереєстрації вже дійсної). Ймовірна назва партії - "Народний фронт". Час на підготовку - з урахуванням термінів кампанії - вельми обмежений. Очолить партію, як очікується, Арсеній Яценюк.

У свою чергу, Юлія Тимошенко вже провела внутрішні реформи в "Батьківщині" і готується до активної участі у виборчій гонці.

Нагадаємо, що Арсен Аваков підтвердив вихід великої кількості осіб із "Батьківщини".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram