ГоловнаСвіт

Польща та Прибалтика запропонували націлити ЄвроПРО на РФ

Країни побоюються військової загрози з боку Росії

Низка країн НАТО висловилися за включення Росії до списку держав, проти яких спрямують систему протиракетної оборони (ЄвроПРО), що розгортається у Європі. Представники Польщі, Литви, Латвії та Естонії офіційно звернулися до решти членів Північноатлантичного альянсу з пропозицією націлити ЄвроПРО на Росію.

Про це у понеділок, 25 серпня, пише Der Spiegel.

Причиною звернення стали побоювання країн Балтії та Польщі, у зв'язку із загрозою, що йде від Росії, після її "вторгнення в Україну". Цю пропозицію зроблено напередодні саміту НАТО, який пройде 4-5 вересня в Уельсі.

За даними видання, більшість країн-членів альянсу, особливо Німеччина, виступили проти такої ініціативи, помітивши, що це стане непотрібною провокацією. Представники НАТО нагадали, що вже кілька років переконують РФ у тому, що система ЄвроПРО не націлена на неї.

Однак на саміті все ж розглядатиметься питання безпеки держав-членів НАТО, що межують з Росією. Зокрема, порушуватимуться питання продовження терміну розміщення на східному кордоні альянсу додаткових військ, а також розвідувальних літаків.

Згідно з чинними планами, формування ЄвроПРО має завершитися до 2018 року. Основним завданням системи проголошується захист Європи від ракетного нападу з боку Ірану. Влада РФ однак каже, що розгортання системи ПРО в Європі становить загрозу національній безпеці. У Москві стверджують, що така система може нівелювати можливості російського ядерного щита і порушити паритет США та РФ щодо стратегічних ракетних озброєнь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram