ГоловнаЕкономікаДержава

Дешевий український газ - це міф, - глава "Нафтогазу"

Коболєв пропонує ввести єдину ціну на газ для всіх споживачів

Дешевий український газ - це міф, - глава "Нафтогазу"
Андрій Коболев
Фото: EPA/UPG

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв назвав міфом те, що Україна має власний дешевий газ.

Про це йдеться в його статті на ZN.ua.

"Улюблене питання українських газових "експертів": куди подівся наддешевий український газ? Його ніколи не було. Дешевий український газ - це міф, створений для виправдання високого рівня корупції у минулому житті нашої країни", - заявив глава "Нафтогазу".

Коболєв пояснив, що, продаючи газ населенню за нинішньою ціною 30-40 дол. за тисячу кубометрів, "Укргазвидобування" може розробляти тільки невелику легковидобувну частину ресурсу.

Коли такий газ добігає кінця і експлуатація свердловини стає економічно нерентабельною, компанія передає цю свердловину у "спільну діяльність". "По суті віддає в управління приватному оператору. Приватний оператор має право продавати газ, що видобувається з цієї свердловини після її ремонту, за ціною для промисловості - приблизно 400 дол. за тисячу кубометрів. А "Нафтогаз" йде купувати газ у "Газпром" або у Європу за ринковою ціною, щоб замістити дефіцит газу власного видобутку", - пояснив Коболєв.

Він додав, що у ПАТ "Укргазвидобування" є величезна кількість родовищ, де необхідно буріння на великі глибини (понад 5 км). Але зараз із майже 2,5 тис. свердловин компанії "глибоких" всього 42, тому що видобувати такий газ нерентабельно: повна економічна собівартість газу становитиме щонайменше 200 дол. за тисячу кубометрів.

Коболєв вважає, що для вирішення цієї проблеми потрібно ввести єдину оптову ціну на газ для всіх категорій споживачів - населення, теплокомуненерго (ТКЕ), бюджетних підприємств і промисловості, яка дорівнюватиме середньозваженій ціні імпорту газу у Україну плюс маржа (приблизно +10% від ціни імпорту).

За оцінками глави "Нафтогазу", такий крок додасть до ВВП України 5% і створить велику кількість робочих місць для фахівців у сфері газовидобутку.

"Потрібно усвідомити просту річ: Україна не найбільш обділена запасами газу країна. У нас понад 1 трлн кубометрів підтверджених запасів традиційного природного газу і ще 4,3 трлн кубометрів потенційних ресурсів", - зазначив Коболєв.

За його словами, ціна газу для споживачів у разі реалізації таких пропозицій зросте, але все буде не так страшно, як здається.

"В Україні майже 5 млн домогосподарств, які у містах споживають газ із конфорок, сплачуючи близько 30 грн на місяць. Це кожен третій споживач газу, призначеного для населення. Якщо реалізувати наші пропозиції, то витрати одного домогосподарства на газ зростуть до 134-162 грн на місяць", - вважає він.

"Доречно згадати про механізм пільг і субсидій, який компенсує всі витрати малозабезпечених споживачів вище за  певний рівень. Ми усвідомлюємо, що після зростання цін кількість звернень за субсидіями збільшиться і витрати бюджету зростуть. Проте бюджет перестане витрачати десятки мільярдів гривень на підтримку "Нафтогазу" і почне, навпаки, отримувати гроші. За нашими розрахунками, якщо всі мають право на субсидію звернутися по неї, то бюджет все одно залишиться з прибутком", - заявив Коболєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram