ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціни на нафту падають всупереч подіям у світі

Країни ОПЕК втрачають свій особливий вплив на нафтовий ринок

Ціни на нафту падають всупереч подіям у світі
Фото: EPA/UPG

Світові ціни на нафту падають на тлі збройних конфліктів у цілій низці країн, зокрема, в Україні, хоча раніше в аналогічних ситуаціях вони росли.

Про це пише Die Welt.

Наприклад, під час подій "арабської весни" у 2011 році ціна за барель зросла до 126 доларів. Зараз же кількість гарячих точок у світі збільшилася, світ став неспокійнішим, однак ціна на нафту падає. Якщо на початку червня за барель нафти марки Brent давали 115 доларів, то зараз ціна опустилася до позначки трохи вище за 100 доларів.

Видання зазначає, що така ситуація пов'язана з серйозними змінами на ринку нафти. В першу чергу, мова йде про США, що активно застосовує технологію фрекінгу, яка дозволяє видобувати раніше недоступну нафту.

З 2008 року власний видобуток нафти у США зріс на 3 мільйони барелів на день. Зараз вона становить 8,5 млн барелів на добу, наступного року повинна зрости до 9,28 млн барелів на день, а у перспективі планується досягти показника 11,5 млн барелів. Таким чином, якщо прогнози стануть реальністю, США зрівняються у видобутку нафти з Саудівською Аравією та скоротять імпорт.

Приклад із США збираються брати і в Канаді, яка посідає третє місце за розвіданими запасами нафти у світі після Саудівської Аравії та Венесуели. Наразі Канада виробляє 3,5 млн барелів на день, проте вже до 2025 року ця кількість може збільшитися вдвічі.

Таким чином, США і Канада можуть відповісти країнам нафтового картелю ОПЕК, які останнім часом диктували ціну на нафту західному світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram