ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Патріарх Кирило оголосив АТО "наступом уніатів на православних"

Лист із сайту РПЦ незабаром зник

Патріарх Кирило оголосив АТО "наступом уніатів на православних"
Фото: EPA/UPG

На сайті Російської православної церкви ввечері в четвер опублікували листа, в якому патріарх Кирило назвав антитерористичну операцію в Україні "наступом уніатів на православних".

Однак незабаром лист зник, зараз він у доступі лише в кеші пошуковиків.

Лист адресовано Святійшому Патріарху Константинопольському Варфоломію і предстоятелям помісних церков, в ньому міститься заклик "підняти голос на захист православних християн сходу України".

"Ще восени минулого року, на початку політичної кризи в Україні, представники Греко-католицької церкви та розкольницьких громад, які виступали на київському Майдані, відкрито проповідували ненависть до Православної церкви, закликали до захоплення православних святинь та викорінення Православ'я з території України. З початком бойових дій уніати і розкольники, отримавши в руки зброю, під видом антитерористичної операції стали чинити пряму агресію щодо духовенства канонічної Української Православної Церкви на сході країни", - сказано у зверненні.

"Ми не можемо не помічати того факту, що у конфлікті в Україні є недвозначне релігійне підґрунтя. Уніати і розкольники, що приєдналися до них, намагаються взяти верх над канонічним православ'ям в Україні, тоді як Українська Православна Церква з терпінням і мужністю продовжує в цих непростих умовах годувати своїх вірних чад, що страждають", - додав Кирило.

Предстоятель РПЦ закликав Варфоломія "підняти... голос на захист православних християн сходу України, які в ситуації зі зростанням насильства з боку греко-католиків і розкольників живуть у щоденному страху за себе і своїх близьких, побоюючись, що, якщо гонителі візьмуть владу, православних примусять до відмови від своєї віри або вони зазнають жорстокої дискримінації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram