ГоловнаПолітика

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про люстрацію

Претенденти на посаду у владі та нинішні чиновники повинні пройти перевірку

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про очищення влади".

Законопроект №4359а отримав підтримку 252 депутатів.

Законопроект передбачає перевірку претендентів на посаду в органах влади, а також перевірку нинішніх чиновників щодо їх подальшого перебування у владі.

Зокрема, перевірці підлягають дані, зазначені в декларації про доходи і видатки, повнота і своєчасність сплати податків і зборів, відповідність видатків отриманим доходам. Перевірку організує керівник органу, в якому працює суб'єкт перевірки. План перевірок затверджує національне агентство України з питань держслужби.

Також

передбачено, що якщо перевірка виявить розбіжності між даними, поданими суб'єктом, і реальною інформацією, суб'єкт перевірки може протягом п'яти днів подати свої роз'яснення щодо цього факту. У разі подання в орган перевірки підроблених документів чи неправдивих відомостей суб'єктів перевірки притягують до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Визначено особливості звільнення з роботи осіб, які не пройшли перевірку. Також передбачено участь громадськості в проведенні таких перевірок.

Учасники мітингу біля Верховної Ради на підтримку ухвалення законопроекту зустріли звістку про перший крок до люстрації влади бурхливою радістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram