ГоловнаПолітика

Червоний Хрест здивувався повідомленням про те, що Росія відправила гуманітарну допомогу

Організація досі не отримала списку вантажів

Червоний Хрест здивувався повідомленням про те, що Росія відправила гуманітарну допомогу
Фото: inforesist.org

Представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Андре Льорш в інтерв'ю Deutsche Welle заявив, що в організації здивовані повідомленнями про відправлення з Росії колони з гуманітарною допомогою для жителів сходу України.

"Дійсно, ми досягнули принципової згоди всіх сторін про те, що Росія за підтримки Червоного Хреста доставить гуманітарну допомогу в Україну. Сторони дійшли висновку, що гуманітарну допомогу мають передати МКЧХ з тим, щоб наші співробітники її розподілили. Після цього ми спробували отримати від російського уряду конкретний список того, що саме вона надає як гуманітарну допомогу: чи це медикаменти, продукти харчування, інші речі. Проте досі ми цього списку не отримали. Саме тому нас так здивувала звістка про те, що з Росії все-таки направлено колону гуманітарної допомоги", - зазначив він.

"Ці повідомлення остаточно нас заплутали: тепер ми маємо самі розібратися в тому, що відбувається. Наразі надходить така кількість різної інформації, в тому числі і з російських ЗМІ, що нам важко все це привести до спільного знаменника. Сьогодні вранці відбулася телефонна розмова президента МКЧХ з президентом України Петром Порошенком. Ми продовжуємо спілкуватися з українськими відомствами, щоб з'ясувати, що взагалі коїться", - додав Льорш.

"Основною умовою для нашої співпраці з місією поставок гуманітарної допомоги з Росії є передача нам предметів допомоги для перевірки. Тут передачу мали здійснити в офіційній точці на українському кордоні. Суть в тому, що ми самі визначаємо, кому необхідна допомога, самі її розподіляємо, зберігаємо незалежність і працюємо згідно з прийнятими в нас критеріями", - роз'яснив представник організації.

Нагадаємо, російські ЗМІ повідомляють, що у вівторок рано-вранці автоколона з вантажем гуманітарної допомоги вирушила з підмосковного Наро-Фомінська до південно-західного кордону Росії.

В Адміністрації президента заявили, що Україна не має наміру допускати гуманітарну допомогу на російському автотранспорті на свою територію, а російський вантаж мають передати представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram