ГоловнаПолітика

Блок Порошенка на виборах може очолити Кличко або Яценюк, - УДАР

У список також повинен увійти Олександр Турчинов

Блок Порошенка на виборах може очолити Кличко або Яценюк, - УДАР
Валерий Карпунцов
Фото: Макс Левин

У пропрезидентський блок на позачергових виборах Верховної Ради увійдуть партії УДАР і "Солідарність", а очолити список може Віталій Кличко або Арсеній Яценюк.

Про це сказав народний депутат Валерій Карпунцов (УДАР) в інтерв'ю виданню "Апостроф".

"Першим номером може бути Віталій Кличко, можливо - пан Яценюк. Другим - пан Турчинов, або навпаки - Яценюк, Кличко, Турчинов, або Кличко, Яценюк, Турчинов. А "Батьківщина" йтиме на вибори окремо", - зазначив він.

При цьому Карпунцов, який входить у робочу групу підготовки нового закону про вибори, повідомив, що зараз є два варіанти законопроектів: один - за змішаною, другий - за пропорційною виборчою системою.

Групи "Суверенна європейська Україна" і "Економічний розвиток", за його словами, виступили категорично проти пропорційної системи. Вони виступають виключно за збереження нинішньої виборчої системи.

При цьому Карпунцов не бачить можливості зараз реалізувати ідею відкритих списків.

"Термін "відкриті списки" дуже перебільшений. Списки і так відкриті - хто хоче, той їх і дивиться. З'їзди проходять публічно, уся інформація дається", - зазначив депутат.

"Ще обговорюють терміни проведення кампанії, як один із варіантів - скоротити із 60 до 45 днів, а також питання про зменшення бюджету, скасування агітації за рахунок держави, скасування премій членам комісії за останні два дні роботи", - розповів він.

Буде суттєво збільшено заставу: для партій і блоків - 12 млн грн, для кандидата передбачають 120 тис. грн. При цьому якщо кандидат не має грошей, можливо, передбачать ймовірність подання до ЦВК підписів на підтримку кандидата.

Щодо прохідного бар'єра, то, за словами Карпунцова, є пропозиції для блоків установити прохідний бар'єр у 7%, для партій - 5%. Із пропозицією знизити бар'єр для партій до 3% виступала "Свобода", однак це, як зауважив Карпунцов, не є їхньою принциповою позицією.

За його словами, закон мають ухвалити 12-14 серпня. Якщо його не ухвалять, залишиться старий закон без будь-яких змін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram