ГоловнаПолітика

50 нардепів просять КС роз'яснити можливість заборони партії на підставі правопорушень окремих її членів

Уповноважені за конституційне подання - Петро Симоненко й Адам Мартинюк

50 нардепів просять КС роз'яснити можливість заборони партії на підставі правопорушень окремих її членів
Фото: EPA/UPG

50 депутатів Верховної Ради просять Конституційний Суд роз'яснити можливість заборони політичної партії на підставі правопорушень окремих її членів і без попереднього винесення компетентними судами обвинувальних вироків стосовно членів цієї партії за скоєння кримінальних злочинів. Про це йдеться у відповідному поданні, розміщеному на офіційному сайті КС.

Уповноваженими на конституційне подання зазначено лідера Комуністичної партії Петра Симоненка і депутата Ради Адама Мартинюка (обидва в парламенті позафракційні після розпуску фракції КПУ).

На думку авторів, аналіз справ про заборону партій свідчить про розбіжності у правозастосуванні норм законодавства органами судової та виконавчої влади в частині розгляду цього питання на основі чи оцінки дій окремих членів партії або партії в цілому.

Депутати також вказують, що законні підстави заборони партії передбачають існування фактів попереднього вчинення кримінальних злочинів.

Вони вважають, що в разі позову Міністерства юстиції про заборону партії на підставі дій її членів повинні існувати відповідні обвинувальні вироки.

Водночас вони зазначають, що в позові Мін'юсту проти КПУ відсутні обвинувальні вироки, що свідчать про вину членів партії у скоєнні кримінальних злочинів.

Отже, 50 депутатів просять КС офіційно роз'яснити ст. 5 ("Обмеження створення та діяльності політичних партій") і ст. 21 ("Заборона політичної партії") Закону "Про політичні партії в Україні".

Вони запитують, чи є вичерпним перелік підстав для заборони партії, який визначено в ст. 5 цього закону і чи може бути заборонена партія, якщо не вона загалом, а окремі її члени чинили дії, передбачені цим переліком.

Вони також просять пояснити, чи є передумовою судової заборони партії факт винесення іншими судами обвинувальних вироків стосовно її членів за вчинення кримінальних правопорушень.

Окрім того, депутати цікавляться, якими офіційними документами встановлюються юридичні факти вчинення партією і її членами протиправних дій, на підставі яких суд ухвалює рішення про її заборону.

Нагадаємо, Генпрокуратура і Служба безпеки України відкрили 308 кримінальних проваджень проти членів Компартії України за підтримку анексії Криму і створення так званих Луганської та Донецької "народних республік".

24 липня голова Верховної Ради Олександр Турчинов оголосив про розпуск фракції Компартії України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram