ГоловнаПолітика

СБУ: бойовики планували збити замість "Боїнга" літак "Аерофлоту" (оновлено)

Теракт мав стати приводом для вторгнення Росії

СБУ: бойовики планували збити замість "Боїнга" літак "Аерофлоту" (оновлено)
Валентин Наливайченко
Фото: Макс Левин

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що в день катастрофи малайзійського "Боїнга" бойовики планували теракт проти літака "Аерофлоту" як привід для вторгнення РФ в Україну.

"Правоохоронними та розвідувальними органами встановлено, що терористи та військові найманці цинічно планували теракт проти цивільного літака "Аерофлоту" AFL-2074 Москва-Ларнака, який цієї пори здійснював політ над територією України", - подає прес-служба СБУ слова Наливайченка.

Він наголосив, що цей злочин планували як привід для введення в Україну російських військ, тобто CASUS BELLI для військового вторгнення Російської Федерації.

За офіційними даними української сторони, зазначив Наливайченко, 17 липня 2014 року о цій годині над територією України, згідно з поданими заявками, виконувалися два регулярні міжнародні рейси - Малайзійських авіаліній MAS17 і "Аерофлоту" АFL-2074. Маршрути зазначених міжнародних рейсів проходили поблизу Донецька. О 16 годині 09 хвилин в районі населеного пункту Новомиколаївка маршрути зазначених рейсів перетнулися. Слід зауважити, що характеристики польоту цих літаків були майже однаковими - малайзійський літак здійснював політ на висоті 10 тис. 100 метрів зі швидкістю 909 км/год., а російський - на висоті 10 тис. 600 метрів зі швидкістю 768 км/год.

О 16 годині 20 хвилин з району селища Первомайське, на північний схід від Донецька, поблизу міста Торез терористи збили малайзійський літак, який упав у районі селища Грабового Донецької області.

Як нагадав Наливайченко, з перехоплених і оприлюднених раніше даних про розміщення ЗРК "Бук" відомо, терористам наказали розгорнути установку в районі населеного пункту Первомайське. Населений пункт з такою назвою знаходиться і в північно-східному напрямку за 20 км від Донецька.

Голова СБУ заявив, що терористи, більшість із яких не місцеві жителі, а російські найманці, переплутали населені пункти з ідентичними назвами і перемістилися в протилежному напрямку. Про це свідчить також нелогічний маршрут пересування ЗРК "Бук" територією України - установка перетнула українсько-російський кордон у Луганській області, потім була доставлена на захід - у Донецьк, далі повернулася на схід, до кордону між Донецькою та Луганською областями.

"Розміщення установки "Бук" у населеному пункті Первомайське, саме на захід від Донецька, враховуючи тактико-технічні характеристики озброєння, дозволило б здійснити ураження російського цивільного літака з подальшим його падінням на українську територію, контрольовану силами АТО", - зазначив Наливайченко.

За його словами, це дозволило б Росії звинуватити українську владу в знищенні російського літака, загибелі російських громадян і стало б безумовним приводом для введення російських військ на територію України.

Дані розвідки свідчать про те, що вже 18 липня бойовики очікували введення на територію України російських Збройних сил. Інформаційна підготовка такого розвитку подій велася російською стороною протягом кількох попередніх днів. Російські ЗМІ масово тиражували повідомлення про те, що нібито з українського боку були артилерійські обстріли території Російської Федерації.

Нагадаємо, бойовики збили пасажирський літак "Боїнг" із 295 людьми на борту 17 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram