ГоловнаПолітика

ОБСЄ: українські військові не просили притулку в РФ

Інформація російських ЗМІ вкотре виявилася фейком

ОБСЄ: українські військові не просили притулку в РФ
Фото: Страница группы Бригада-72 на www.facebook.com

437 українських військовослужбовців, які 4 серпня перетнули кордон з РФ, не просили притулку в цій країні.

Про це йдеться у звіті Місії спостерігачів ОБСЄ на російських прикордонних пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк" на основі інформації, отриманої до 22:00 4 серпня 2014 року.

У звіті викладається хронологія резонансних подій.

1-2 серпня з Місією спостерігачів ОБСЄ зв'язалися по телефону офіцери 72-ї механізованої піхотної бригади, які стверджували, що близько 600 українських військовослужбовців опинилися в оточенні сепаратистів без боєприпасів, палива і продовольства. За словами офіцерів, переговори з сепаратистами про те, щоб відкрити коридор для відступу, були безуспішними. Офіцери попросили спостерігачів ОБСЄ сприяти переходу на територію РФ через КПП і звернулися до свого керівництва в Міністерстві оборони України, щоб ті погодилися на цей варіант. Спостерігачі ОБСЄ передали прохання українських військовослужбовців про безпечний перетин кордону через КПП до органів влади РФ і отримали згоду.

2 серпня о 22:00 дванадцять військовослужбовців 72-ї бригади перетнули кордон через пропускний пункт "Гукове". Потім їх помістили в транзитне приміщення.

3 серпня командир дванадцяти військовослужбовців зв'язався з в.о. головного спостерігача ОБСЄ; у них була можливість поспілкуватися протягом години на КПП "Гукове". У командира було одне прохання: якомога швидше повернутися зі своїми підлеглими в Україну через безпечний прикордонний пункт пропуску. РФ організувала транспортування дванадцяти військовослужбовців, які перетнули кордон назад в Україну в ніч з 3 на 4 серпня. Спостерігачі ОБСЄ отримали підтвердження про перетин групою кордону в Україну від командира по телефону.

3 серпня пізно ввечері командир 72-ї бригади повернувся, щоб знову зустрітися зі спостерігачами ОБСЄ на пропускному пункті "Гукове". Зустріч відбулася у присутності прикордонного командира КПП "Гукове". Спостерігачі ОБСЄ обговорили умови переходу більшої групи військовослужбовців на територію РФ з України та погодили їх з командиром пропускного пункту.

4 серпня, з 00:45 до 10:20, в загальному 437 військовослужбовців (у тому числі 147 прикордонників) перейшли на територію РФ добре організованими ешелонами по 100 чоловік; їх розмістили в транзитному приміщенні. Пораненим військовослужбовцям надали першу допомогу і відправили на машині швидкої допомоги в лікарню.

4 серпня о 6:00, тоді як українські військовослужбовці все ще перетинали кордон на територію РФ, спостерігачі ОБСЄ чули вибухи і стрілянину зі зброї різних калібрів і бачили рясний чорний дим, що виходить з місця, де раніше розташовувалася позиція сімдесят другого бригади на території України. З 6:00 і протягом всього дня 4 серпня (до 15:00, коли команда спостерігачів ОБСЄ покинула КПП після безперервного перебування на місці впродовж 35 годин) час від часу було чутно і видно інтенсивну стрілянину і вибухи снарядів, у тому числі снарядів, що падали на територію РФ.

4 серпня о 15:00 спостерігачі ОБСЄ зустрілися з командувачем КПП "Гукове" і регіональним прикордонним командиром. Спостерігачі поцікавилися про транспортування військовослужбовців із РФ в Україну і дізналися, що 192 вже були в дорозі в Україну в автобусі, а решта виїдуть наступним автобусом. Місія спостерігачів ОБСЄ також поцікавилась, чи були запити про надання притулку; жодних запитів про це не зафіксовано. Зв'язок стільниковим телефоном із командиром 72-ї бригади і прикордонним командиром для підтвердження цієї інформації був неможливий.

Нагадаємо, про те, що військові, які перейшли кордон, попросили притулку в РФ, повідомляли російські ЗМІ.

У командуванні АТО повідомили, що військові (серед яких частина бійців 72-ї механізованої бригади Збройних сил та прикордонники) мусили перейти кордон через потужний обстріл. У них закінчилися боєприпаси, щоб відстрілюватися від терористів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram