ГоловнаПолітика

Путін і Меркель готують таємну угоду з приводу України

План передбачає визнання світом анексії Криму і відмову Києва від НАТО

Путін і Меркель готують таємну угоду з приводу України
Фото: EPA/UPG

Німеччина і Росія працюють над секретним планом мирного врегулювання в Україні.

Про це пише Independent. Переклад статті російською мовою подає ресурс "Инопресса".

Основні завдання - стабілізація кордонів України і зміцнення її економіки, зокрема за допомогою нової газової угоди.

"Є більш спірні аспекти: щоб російська сторона визнала план Меркель прийнятним, міжнародній спільноті слід визнати незалежність Криму і його анексію Росією", - йдеться в статті.

Джерела, близькі до таємних переговорів, стверджують: на першій стадії знадобиться, щоб Росія припинила фінансову і військову підтримку сепаратистських груп у Східній Україні. Натомість цьому регіону "делегують певні повноваження". Президент України не подаватиме заявку на прийом у НАТО, а президент Путін не заважатиме новим торговельним зв'язкам України з ЄС.

Україні запропонують нову довгострокову угоду з "Газпромом". Росія також компенсує Україні втрату орендної плати за базу ВМФ у Криму, вручивши їй "фінансовий пакет у розмірі 1 млрд доларів" (формулювання газети).

За даними видання, німецький мирний план усе ще розглядають, і це єдина угода, яка існує. Переговори застопорилися через катастрофу MH17, але очікується, що тільки-но відбудеться розслідування, їх відновлять.

"Це угода Меркель. Вона мала справу безпосередньо з президентом Путіним. Їй потрібно врегулювати суперечку, оскільки ніхто не зацікавлений ні в напруженості в Україні, ні в ізоляції Росії", - сказав один з інсайдерів, близьких до переговорів.

За даними Independent, головну роль у переговорах із "Газпромом" зіграє український бізнесмен Дмитро Фірташ, який вже "виступав як закулісний посередник у вищих сферах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram