ГоловнаСвіт

У Китаї одного з найвпливовіших членів Компартії запідозрили у корупції

Експерти вважають, що найближчим часом політика можуть заарештувати

У Китаї одного з найвпливовіших членів Компартії запідозрили у корупції
Чжоу Юнкан
Фото: EPA/UPG

Проти колишнього керівника служби безпеки Китаю 72-річного Чжоу Юнкана (Zhou Yongkang) розпочато розслідування.

Про це 29 липня повідомляє "Сіньхуа".

Політика звинувачують у "серйозних дисциплінарних порушеннях". Як зазначає AFP, Влада КНР зазвичай використовує цей термін для позначення корупції.

Розслідуванням займеться Центральна комісія КПК з перевірки дисципліни. Експерти вважають, що найближчим часом політика можуть заарештувати.

Чжоу Юнкан залишив посаду керівника служби безпеки у 2012 році. Він вважається одним з найвпливовіших людей у Комуністичній партії Китаю.

Екс-голову служби безпеки КНР називають союзником засудженого за отримання хабарів китайського політика Бо Сілая. Зв'язок з ним може стати одним з пунктів обвинувачення проти Чжоу Юнкана.

Майже 40 років китайські правоохоронні органи не відкривали проваджень проти тих, хто входить або раніше входив до Постійного комітету Політбюро ЦК КПК. Чжоу Юнкан може стати найвисокопоставленішим китайським чиновником, які опинилися у центрі корупційного розслідування з часів Культурної революції.

Чжоу Юнкан займав пост міністра громадської безпеки КНР у 2003-2007 роках. У 2007-2012 роках він входив до Постійного комітету Політбюро ЦК КПК та очолював Комісію з політичних та правових питань. На цій посаді він курирував органи безпеки та суди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram