ГоловнаПолітика

Human Rights: "Гради" використовуються і бойовиками, і українськими військовими (інфографіка)

У правозахисній організації заявляють про чотири випадки застосування "Граду" поблизу Донецька

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє про застосування українськими силовиками реактивної системи залпового вогню "Град" під час обстрілу Донецька. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

"У результаті щонайменше чотирьох випадків застосування реактивних установок "Град", імовірно, українськими силами і проурядовими добровольчими формуваннями по контрольованих повстанцями (сепаратистами) районах і передмістях Донецька з 12 по 21 липня 2014року загинули щонайменше 16 осіб і поранена значна кількість цивільних осіб", - сказано в повідомленні.

Разом з тим у повідомленні наголошено, що застосування невибіркової зброї по населених районах є порушенням міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв війни і може вважатися військовим злочином.

Організація закликала всі сторони конфлікту на сході України відмовитися від використання реактивних установок залпового вогню "Град" у населених районах або поблизу них у зв'язку з високою імовірністю втрат серед цивільного населення.

"Конфронтуючі з урядом сили повинні мінімізувати ризики для цивільного населення на контрольованій території, уникаючи розміщення живої сили і техніки в густонаселених районах", - додають у повідомленні.

В організації вважають, що якщо українські урядові сили і сепаратистів всерйоз турбує безпека мирних жителів, то обидві сторони повинні негайно відмовитися від застосування цієї зброї в зонах присутності цивільного населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram