ГоловнаЕкономікаДержава

Постачання газу з Європи в Україну різко скоротилися (оновлено)

Міністр енергетики пов'язує це з тиском "Газпрому"

Постачання газу з Європи в Україну різко скоротилися (оновлено)
Фото: www.dyvys.in

Добовий обсяг реверсних постачань газу в Україну за останні два тижні скоротився більш ніж удвічі.

Про це журналістам повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

"Відбувається скорочення реверсного постачання газу. Думаю, що це пов'язано з діями "Газпрому": ми чули погрози на адресу європейських компаній", - сказав Продан.

Він уточнив, що скорочення реверсу почалося близько двох тижнів тому, а обсяг постачань скоротився з 18 до 7 млн куб. м на добу.

Міністр повідомив, що має намір 24 липня під час візиту до Брюсселя обговорити з єврокомісаром Гюнтером Еттінгером цю ситуацію.

На запитання журналістів, коли слід очікувати початку реверсних постачань газу зі Словаччини, Продан припустив, що вони можуть початися з серпня, але вважає вірогіднішим початок з вересня.

Пізніше голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що скорочення обсягів реверсу відбувається за угорським напрямком. "Ми сподіваємося, що це падіння реверсних обсягів є тимчасовим, воно відбулося через продовження певних державних рішень в Угорщині щодо обсягів газу, які закачуються у підземні сховища, в польському напрямку ми отримуємо весь обсяг", - сказав він.

Коболєв зазначив, що така ситуація є неприємною, але компанія зараз це питання вирішуватиме. За його словами, це не є критичним, тому що основні обсяги реверсного газу планувалося отримувати зі словацького напрямку, який планують запустити приблизно у вересні.

Нагадаємо, зараз Україна отримує газ завдяки реверсу з Угорщини та Польщі. "Газпром" сумнівається в законності таких постачань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram