ГоловнаКультура

Кіра Муратова заявила, що більше не зніматиме кіно

Останнім фільмом режисера стало "Вічне повернення"

Кіра Муратова заявила, що більше не зніматиме кіно
Фото: filmfestivalrotterdam.com

Українська режисерка Кіра Муратова заявила, що більше не зніматиме фільмів.

Про це вона розповіла в інтерв'ю російському виданню "Афиша. Воздух".

Своє рішення припинити знімати фільми Муратова пояснила "особистими причинами", а не політичними. "Здоров'я мого нема, і цій роботі я більше не можу за таких умов віддаватися, - заявила вона. - Я її дуже люблю, але це важка фізична праця: вона була б для мене доступною, тільки якби я була мільйонеркою".

На питання про Майдані режисер відповіла, що їй подобався Майдан доти, "поки не почали стріляти і вбивати".

Спочатку, на думку Кіри Муратової, Майдан був чимось поетичним, люди, які стояли на Майдані, "були ідеалістами і мріяли здійснити свою ідею". Але потім, каже режисер, Майдан повернув в інший бік, "як і будь-яка революція".

"Раніше ми вбивали інших тварин, зараз вбиваємо одне одного. Це для мене неприйнятно, - стверджує Муратова. - Ніяка територія - нехай її називають Батьківщина - не варта того, щоб через неї вбивали одне одного".

Раніше Кіра Муратова заявляла про свою підтримку України і своє обурення діями Росії щодо свого сусіда.

Зараз Муратова живе в Одесі, цього року їй виповниться 80 років. Свою режисерську кар'єру вона почала разом з колишнім чоловіком, Олександром Муратовим: спільно вони зняли два фільми - короткометражку "Біля крутого яру" і повний метр "Наш чесний хліб".

Як самостійний режисер Кіра Муратова дебютувала з фільмом "Короткі зустрічі" (1967), в якому сама ж і зіграла одну з головних ролей (разом з Володимиром Висоцьким і Ніною Руслановою). Фільм поклали на полицю в СРСР, а самій Муратовій кілька років не дозволяли знімати.

За свою кар'єру вона зняла 15 повнометражних фільмів, серед яких - відомі "Астенічний синдром", "Довгі проводи", "Настроювач", "Три історії".

На закритті Одеського кінофестивалю 19 липня Кірі Муратовій вручили приз за досягнення в кінематографі. Торік на кіноогляді відбулася прем'єра останнього фільму режисера - "Вічне повернення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram