ГоловнаЕкономікаДержава

Економіка України за півроку скоротилася на 3%

Кабмін оцінив вплив бойових дій на економіку Донбасу

 Економіка України за півроку скоротилася на 3%
Фото: newsradio.com.ua

Внутрішній валовий продукт України у першому півріччі 2014 року скоротився на 3%.

Про це йдеться в пояснювальній записці до урядового законопроекту про внесення правок до держбюджету на 2014 рік.

"За даними Держстату, посилилося падіння реального валового внутрішнього продукту. Якщо реальний ВВП у січні-травні, порівняно з відповідним періодом попереднього року, становив 97,7%, то в січні-червні 2014 року - 97,0%. Істотне падіння відбулося в червні - 94,1% (травень - 95,1%)", - сказано в ній.

Номінальний ВВП за перше півріччя становив 648,9 млрд грн.

Водночас у пояснювальній записці зазначено, що військові дії в Донецькій і Луганській області призвели до скорочення і навіть замороження ділової активності в цих регіонах. У результаті цього промислове виробництво в Донецькій області за перше півріччя скоротилося на 12,3%, у Луганській - на 5%. Видобуток кам'яного і бурого вугілля впав на 5%, метвиробництво - на 8,7%, машинобудування - 18%, хімпром - на 14,1%.

За оцінками інвесткомпанії Dragon Capital, негативний вплив боїв у Донецькій і Луганській областях на промисловість загалом обмежений, і за підсумками року виробництво скоротиться на 5%.

За підсумками першого півріччя індекс промвиробництва становить 95,3% від показника за аналогічний період минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram