ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін вніс у Раду законопроект про збільшення держбюджету на потреби АТО

Уряд пропонує врахувати можливість введення воєнного стану в Україні

Кабмін вніс у Раду законопроект про збільшення держбюджету на потреби АТО
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів у понеділок вніс у Верховну Раду законопроект №4308а з поправками до державного бюджету, які передбачають збільшення державних доходів і витрат.

Уряд пропонує депутатам збільшити доходи держбюджету з 372,9 млрд до 378,9 млрд грн (323 млрд грн на загальний фонд), витрати - з 436,8 млрд до 442,6 млрд грн (385,6 млрд грн на загальний фонд).

Пропонує скоротити доходи від податку на прибуток підприємств на 2,8 млрд грн, ПДВ на вітчизняні товари - на 5,7 млрд грн, ПДВ на імпортні товари - на 4,5 млрд грн. Але при цьому податок на доходи фізосіб повинен принести додаткові 3,3 млрд грн, плата за користування надрами - 9 млрд грн, фінансова допомога Євросоюзу - 4 млрд грн, екологічний податок - 2 млрд грн.

Законопроект пропонує скоротити держвидатки на кілька бюджетних програм (наприклад, на 1 млрд грн скоротять витрати на покриття різниці в собівартості вугілля, на 351 млн грн - на утримання органів прокуратури), дотації та ін. Одночасно в бюджет закладуть додаткові витрати на проведення антитерористичної операції і відновлення Донбасу - 16,9 млрд грн.

Граничний розмір держборгу на кінець 2014 року в разі ухвалення поправок до бюджету складе не 664 млрд грн, а 814,3 млрд грн. Таке різке збільшення пояснюється девальвацією гривні (79,7 млрд грн), а також необхідністю збільшити капіталізацію "Нафтогазу" (70,6 млрд грн).

Уряд також пропонує доповнити закон "Про держбюджет на 2014 рік" рядом нових статей. Зокрема, стаття 28 передбачає, що в разі введення в 2014 році воєнного стану Кабмін може приймати рішення за погодженням з верховним головнокомандувачем про скорочення витрат і напрямки вивільнених коштів до резервного фонду держбюджету з метою їх використання на потреби Збройних сил.

Стаття 29 передбачає, що у 2014 році в умовах воєнного стану закон "Про держзакупівлі" не поширюється на випадки закупівель товарів, робіт і послуг для потреб військових.

Нагадаємо, зараз витрати держбюджету на 2014 рік визначено на рівні 436,8 млрд грн, а доходи - 372,9 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram