ГоловнаСвіт

США розблокували $2,8 млрд активів Ірану

Переговори про гарантії безпеки ядерної програми Тегерана триватимуть до 24 листопада

США розблокували $2,8 млрд активів Ірану
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Іран отримає доступ до $2,8 млрд своїх активів, які були заморожені владою США 2013 року в рамках санкцій, заявив держсекретар США Джон Керрі.

Про це 19 липня повідомляє видання Slon.ru.

За даними видання, "шістка" міжнародних посередників і представники Ірану домовилися продовжити переговори про гарантії безпеки ядерної програми Тегерана до 24 листопада 2014 року.

"Ми продовжимо призупинення санкцій та надамо Ірану доступ до $2,8 млрд із його заморожених рахунків", - заявив Керрі. Він зазначив, що це було зроблено через рішення Ірану зробити з усього урану, збагаченого до 20%, паливо для тегеранського дослідницького реактора. Однак санкції наразі продовжать свою дію.

"Поясню: Іран не отримає протягом цих чотирьох місяців кошти більші, ніж за попередні шість місяців, і значна частина замороженого прибутку від продажу нафти буде поза доступом. Ми продовжимо рішуче виконувати санкції, які залишаються діючими", - сказав держсекретар США.

Нагадаємо, 24 листопада 2013 року в Женеві було прийнято план дій, згідно з яким "шістка" міжнародних посередників і представники Ірану повинні були до 20 липня узгодити документ, який гарантує винятково мирний характер ядерної програми Ірану. В обмін на це з ісламської республіки знімуть міжнародні санкції. Документ діє "не більше ніж рік" з моменту підписання, тобто угоду має бути розроблено не пізніше за 24 листопада 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram