ГоловнаСвіт

Россільгоспнагляд заборонив імпорт фруктів з Молдови

Раніше Росія ввела низку мит на молдавські продукти

Россільгоспнагляд заборонив імпорт фруктів з Молдови
архив

Федеральна служба з фітосанітарного нагляду РФ (Россільгоспнагляд) заборонила імпорт в Росію фруктів.

Про це 18 липня повідомляє ИТАР-ТАСС.Під заборону, зокрема, потрапили молдавські яблука, груші, абрикоси, вишні та черешні, а також персики, нектарини, сливи та терен.

Россільгоспнагляд також обмежив ввезення рослинної продукції з Молдови в ручній поклажі та багажі пасажирів. Відомство прийняло таке рішення нібито у зв'язку з великою кількістю порушень під час постачань продукції з Молдови.

.Раніше голова молдавського союзу сільгоспвиробників "Уніагропротект" Олександр Слусарь заявив, що заборона на імпорт молдавських фруктів у РФ призведе до серйозного падіння цін на цю продукцію на місцевому ринку. За його словами, переорієнтувати експорт на інші країни зможуть не більше 10-20% виробників, які будуть змушені розпродавати свій урожай на внутрішньому ринку. Слусарь додав, що 90% молдавської рослинницької продукції експортується в СНД, в основному до Росії.

Россільгоспнагляд 10 липня поінформував Національне агентство з безпеки харчових продуктів Молдови про можливе введення заборони на імпорт молдавських фруктів через виявленого в партії абрикосів метелика плодожерки східної. Цей шкідник вражає плоди і молоді пагони персика, айви, груші та сливи. Також до культур, які він може пошкодити, відносяться абрикос, яблуня, мушмула і кизильник.

16 липня мінекономрозвитку підготувало урядову постанову, згідно з якою Росія має намір в односторонньому порядку ввести мита на деякі види молдавської продукції. Йдеться про вино, м'ясо, зерно, цукор, фрукти і овочі.

Повідомлялося, що мита вводяться у зв'язку з тим, що Молдова ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС. Раніше Росія попереджала Кишинів, що зближення з ЄС призведе до переходу на режим найбільшого сприяння. Цей режим передбачає встановлення середньозваженого тарифу на постачання товарів розміром 7,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram