ГоловнаПолітика

Україна вимагає від Росії звільнити льотчицю Савченко

У міністерстві підкреслили, що звинувачення проти Савченко є неправдивими і сфабрикованими

Україна вимагає від Росії звільнити льотчицю Савченко
Фото: uk.wikipedia.org

МЗС України вимагає від російської сторони звільнити льотчицю Надію Савченко, взяту в полон у Луганській області та перевезену в СІЗО Воронежа.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Черговий раз вимагаємо від російської сторони без будь-яких умов звільнити Надію Савченко та притягнути до відповідальності осіб, причетних до її незаконного переміщення на територію РФ", - йдеться в заяві.

У відомстві повідомили, що тільки 16 липня Росія під тиском міжнародного співтовариства допустила консула України до Савченко.

"Своєю тривалою затримкою в цьому питанні Росія грубо порушила універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, міжнародно-правові зобов'язання у відповідності з Віденською конвенцією про консульські відносини 1963 року і положення Консульської конвенції між Україною і РФ від 1994 року", - підкреслюється в заяві.

У МЗС України відзначають, що під час розмови з консулом Савченко підтвердила, що була незаконно і насильно (в наручниках і з мішком на голові) переміщена на територію РФ, "де терористи передали її особам у камуфляжній формі". У СІЗО льотчиця оголосила голодування, яке припинила тільки після зустрічі з консулом.

"Стан здоров'я нашої співвітчизниці задовільний. За її словами, методи фізичного впливу до неї не застосовували. На 17 липня запланована її зустріч з адвокатом Марком Фейгіним", - зазначає зовнішньополітичне відомство.

У заяві наголошується, що офіційна заява російської сторони, а також пояснення МЗС РФ у ноті від 11 липня щодо обставин потрапляння Савченко в Росію "під виглядом біженки" не відповідають дійсності.

"Такими ж неправдивими і сфабрикованими є звинувачення проти Савченко", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, 15 липня Європейський суд з прав людини почав провадження у справі Надії Савченко проти Росії, надавши йому статус пріоритетного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram