ГоловнаПолітика

Євросуд почав провадження у справі Надії Савченко проти Росії

Президент суду звернувся до уряду РФ з низкою запитань з приводу української льотчиці

Євросуд почав провадження у справі Надії Савченко проти Росії
Архив
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини почав провадження у справі Надії Савченко проти Росії та надав їй статус пріоритетної. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook адвокат Валентина Теличенко.

Президент суду звернувся до уряду РФ з питаннями про те, як потрапила Надія Савченко в російське СІЗО, на яких підставах і чому досі не була надана можливість зустрітися з консулом України. Також суд зобов'язав уряд РФ проінформувати його про умови утримання української льотчиці, всі події, пов'язані з долею Надії Савченко.

"Дуже сподіваюся, що така швидка реакція ЄСПЛ стане запорукою того, що Надія скоро буде в Україні. Ілюзій щодо Путіна немає, боротися за повернення Надії Савченко потрібно, використовуючи всі політико-правові засоби, ЄСПЛ як правовий інструмент захисту прав людини", - зазначила Теличенко.

Нагадаємо, Надія Савченко після 30 днів боїв у складі добровольчого батальйону "Айдар" потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя (Луганська область) 18 червня. 23 червня у Міноборони пообіцяли звільнити Савченко "найближчими днями".

8 липня стало відомо, що Савченко перебуває в СІЗО Воронежа, і в Росії її мають намір судити за звинуваченням у причетності до загибелі російських журналістів.

9 липня Слідчий комітет РФ пред'явив їй звинувачення в участі в пособництві у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Слідчі стверджують, що Савченко затримали не в Луганській області, а на території Росії, куди вона в'їхала під виглядом біженки. Воронезький суд залишив її під вартою в місцевому СІЗО до кінця серпня. Захист української льотчиці оскаржив постанову суду про арешт.

МЗС України зажадало від Росії негайно надати інформацію з приводу незаконного вивезення Надії Савченко на територію РФ. Офіційний представник МЗС Росії заявив, що Савченко можуть судити на території Росії.

Вчора адвокат Савченко Марк Фейгін заявив, що 33-річна військовослужбовець була перевезена через кордон і передана російським спецслужбам, що можна трактувати як викрадення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram