ГоловнаСвіт

З Лівії евакуйовано співробітників місії ООН

Через бойові дії в Триполі

З Лівії евакуйовано співробітників місії ООН
архив

ООН у понеділок, 14 липня, евакуювала з Лівії всіх співробітників своєї місії UNSMIL у зв'язку зі зростанням напруженості і погіршенням умов безпеки в країні.

Про це повідомляє Associated Press.

Із заяви UNSMIL випливає, що діяльність співробітників ООН у Лівії стала неможливою після недільних боїв між бойовиками і ополченцями, які призвели до закриття міжнародного аеропорту Триполі. За попередніми даними, жертвами стрілянини в районі аеропорту стали щонайменше семеро людей. Разом із тим, в ООН відзначили, що евакуація має тимчасовий характер.

Місія UNSMIL заснована Радбезом ООН в 2011 році після повалення в Лівії режиму Муамара Каддафі. У місію входило близько 200 осіб, які повинні стежити за дотриманням прав людини в країні, проведенням виборів і підготовкою нової конституції. Завданням UNSMIL також було "встановлення контролю над неконтрольованими озброєннями" і протидія їх поширенню.

Зараз у Триполі активізувалися угруповання колишніх повстанців, які в деяких районах лівійської столиці мають абсолютний вплив на місцеве населення і встановлюють власні закони. Вони володіють великим арсеналом зброї, захопленим під час бойових дій з урядовими військами, в тому числі важкою бойовою технікою.

Як повідомляє Рейтер, у неділю в збройному зіткненні між лівійськими силовиками і ополченцями в місті Бенгазі загинули щонайменше п'ять осіб, ще дев'ять отримали поранення.

Напруженість у Лівії зберігається з 2011 року, коли закінчилася громадянська війна і було скинуто Муамара Каддафі. На території країни як і раніше діють воєнізовані формування, організовані за територіальним або племінним принципом. При цьому в деяких районах країни бойовики оснащені значно краще від місцевої поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram