ГоловнаСвіт

Business Insider: армія РФ найсильніша у світі після американської, українська - на 21 місці

Україна посіла 21-е місце в списку провідних армій світу

Business Insider: армія РФ найсильніша у світі після американської, українська - на 21 місці
Фото: EPA/UPG

Американське видання Business Insider представило рейтинг 35 найбпотужніших армій світу.

Оцінювання проводилось за такими критеріями: людські ресурси, кількість танків, кількість літаків, кількість ядерних боєголовок, кількість авіаносців, кількість підводних човнів, бюджет.

За версією видання, найпотужнішою у світі є армія США, незважаючи на те, що за деякими показниками вона поступається російській армії. Збройні сили Росії, відповідно, розмістилися на другому місці. Третю позицію в списку зайняв Китай.

Для порівняння: потенційна чисельність американських військ становить понад 145 млн осіб, а російських - 69 млн осіб, при цьому у РФ 15 тис. танків проти 8,3 тис. у американців. ВВС США налічують понад 13 тис. літальних апаратів, а російська військова авіація - трохи більше за три тисячі. Водночас, у РФ майже на тисячу ядерних боєголовок більше, ніж у США: 8,4 тис. проти 7,5 тис. відповідно. Також у США 10 авіаносців, тимчасом як у РФ лише один, і 72 підводні човни проти 62 російських. Бюджет армії США становить $612,5 млрд проти $76,6 млрд у Росії.

Далі в рейтингу йдуть армії Індії, Великобританії, Франції, Німеччини, Туреччини, Південної Кореї та Японії.

Україна в списку опинилася на 21-му місці та поступилася позиціями, крім раніше перерахованих, таким країнам, як Ізраїль, Італія, Єгипет, Бразилія, Пакистан, Канада, Тайвань, Польща, Індонезія та Австралія. Україна зможе зібрати 22 млн осіб в армію, підрахували аналітики.

На останній позиції опинилася Північна Корея.

Для свого дослідження Business Insider використовував дані Глобального індексу вогневої потужності (Global Firepower Index) від Кквітня 2014 року, який розглядає збройні сили 106 країн на основі більш ніж 50 факторів, включаючи загальний військовий бюджет, наявну робочу силу, кількість військової техніки, яку кожна з цих країн має у своїх арсеналах, а також доступ до ресурсів. При цьому індекс фокусується на кількісних, а не якісних характеристиках військової техніки (наприклад, 78 підводних човнів КНДР не зовсім сучасні). Він також не враховує ядерні арсенали країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram