ГоловнаСуспільствоОсвіта

НМУ ім. Богомольця виступив проти повернення ректора Москаленка

У медуніверситеті процвітало хабарництво

НМУ ім. Богомольця виступив проти повернення ректора Москаленка
Фото: www.magis.info

Колектив викладачів і студентів Національного медичного університету імені Богомольця виступив проти повернення колишнього ректора Віталія Москаленка.

Про це йшлося на спільному засіданні наглядової ради та ректорату університету, пише Gazeta.ua.

4 липня Печерський суд Києва виніс рішення №757/23412/13-ц, яким поновив Москаленка на посаді ректора, при цьому МОЗ і університет уже оскаржили рішення в Апеляційному суді Києва.

"Студенти і викладачі категорично висловили недовіру колишньому ректорові. Міністерство охорони здоров'я відсторонило його від керівництва. Відбулися демократичні вибори, в результаті яких багатотисячний колектив обрав нового керівника - Катерину Амосову. Університет, по суті, першим у вищій медичній освіті почав руйнувати глибокий корупційний механізм. Важливі зміни відбулися в різних напрямках життєдіяльності НМУ. Кожен член колективу відчув академічну свободу і повагу до себе. На жаль, Печерський суд намагається перекреслити всі досягнення революції гідності. Жодного двовладдя бути не може. У нас легітимний лише один ректор, і це Катерина Амосова", - зазначив голова наглядової ради НМУ Юрій Щербак.

Юристи Анжеліка Сицько та Наталя Мисик, які представляють інтереси НМУ в судовому спорі, зазначають, що рішення Печерського суду реалізувати практично неможливо, оскільки суд наказав поновити колишнього ректора на посаді, але не вказав механізму, як це зробити.

"Ми досі не знаємо, які аргументи стали основою його рішення, оскільки надано лише вступну і результативну частини. Важливо, що суд не скасував наказу МОЗ про призначення Катерини Амосової. Отже, зараз чинні і наказ, і рішення суду, яке йому суперечить. Ми впевнені, що правову колізію вирішить апеляційна інстанція - на користь університету", - вважають адвокати.

НМУ також звернувся до Президента Петра Порошенка й інших органів влади з проханням втрутитися в ситуацію, поки конфлікт не переріс у революцію в рамках одного ВНЗ.

Ректор НМУ Амосова зі свого боку зазначила, що лише за кілька місяців унаслідок якісних реформ в університеті створено антикорупційний комітет, представники студентського активу увійшли в тендерний комітет, суттєво скоротилися і кількість неуспішних студентів, і рівень корупції.

"За підсумками анонімних опитувань студентів останніх курсів, результати яких раніше були закритими для громадськості, 54% хоча б раз давали хабар. А в 34% випадків у студентів вимагали винагороду за допомогу у вирішенні тих чи інших проблем, у тому числі і для ліквідації академічної заборгованості. Зараз ці цифри набагато нижчі", - зазначила Амосова.

Цього року, за її словами, НМУ завдасть нищівного удару по корупції як явищу.

Головне завдання, впевнена ректор - провести повністю демократичну й об'єктивну вступну кампанію, під час якої абітурієнти будуть знову змагатися знаннями, а не гаманцем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram