ГоловнаПолітика

СБУ викрила групу, що планувала захоплення влади в Одеській області

Затримано двох організаторів мережі, яка налічувала до 50 осіб

СБУ 9 липня Одесі затримала двох організаторів диверсійно-підривної мережі, яка планувала захопити владу в Одеській області.

Про це повідомляє прес-центр спецслужби.

Затримано громадянина Російської Федерації Олександра Якименка і громадянина України Юрія Трофимова.

Фото: sbu.gov.ua

"Спецслужби Росії створили глибоко законспіровану мережу резидентури. Планували захопити владу і створити так звану маріонеткову "Одеську народну республіку". СБУ встановила, що штаб резидентури налічував до 50 осіб. Кожен мав свою роль у спланованому заколоті. Був готовий план силового захоплення влади, дій бойових груп, які чекали на сигнал із Росії", - сказано в повідомленні.

За даними СБУ, організатори планували задіяти 7 бойових груп для диверсій на об'єктах життєзабезпечення в Одеській області. Готували терористичні акти проти посадових осіб органів влади, іноземних громадян.

Провокатори мали розпалювати конфлікти між мешканцями області.

Під час обшуку в затриманих вилучили надруковані в Росії методичні рекомендації з розвідувальної підготовки, докладні топографічні карти з позначками дислокації військових і стратегічних об'єктів області, дані про системи захисту, керівників.

Фото: sbu.gov.ua

Співробітники СБУ вилучили списки бойовиків з-посеред мешканців регіону з їхніми позивними, докладними диверсійними завданнями.

Знайдено документи з кошторисом диверсантів, що свідчить про фінансування мережі з Росії, розписки про отримання грошей.

Під час обшуку в помешканнях затриманих вилучено арсенал зброї - бойові та травматичні пістолети, патрони.

Фото: sbu.gov.ua

У рамках кримінального провадження тривають допити. СБУ встановлює і затримує спільників диверсантів.

Нагадаємо, в Одеській області час від часу відбуваються інциденти, що свідчать про підривну роботу. Останнім прикладом став вибух у будівлі військкомату в Одесі, який прокуратура класифікувала як терористичний акт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram