ГоловнаПолітика

США вважають "справу Савченко" доказом зв'язку РФ з терористами

Дії РФ - порушення міжнародного права, заявила Нуланд

США вважають "справу Савченко" доказом зв'язку РФ з терористами
Виктория Нуланд
Фото: Макс Левин

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що поява захопленої терористами Надії Савченко в СІЗО Воронежа свідчить про стійкий зв'язок між РФ і озброєними бойовиками.

Про це вона сказала під час слухань у Сенаті США "Росія і ситуація в Україні", які відбулися в середу, повідомляє "Укрінформ".

"Те, що український військовослужбовець, яка була захоплена в полон сепаратистами в районі бойових дій минулого місяця, зараз опинилася у російській в'язниці, ясно свідчить про стійкі зв'язки між Росією і сепаратистами", - зазначила Нуланд, відповідаючи на запитання голови комітету з міжнародних відносин сенатора Роберта Менендеса, який попросив дати оцінку ситуації з Надією Савченко.

"Ця справа - очевидне порушення міжнародного права та прав людини", - підкреслила Нуланд.

Як повідомлялося, 31-річна штурман Надія Савченко пройшла армійську школу ВДВ, відслужила в складі українського миротворчого контингенту в Іраку, після чого закінчила Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Вона брала участь боях у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до сепаратистів під містом Щастя в Луганській області.

20 червня в Інтернеті з'явилося відео допиту Савченко терористами. Коли Савченко запитали про кількість сил української армії, які знаходяться в регіоні, вона відповіла: "Проти вас - вся Україна".

Напередодні стало відомо, що Савченко перебуває в СІЗО в російському Воронежі, їй пред'явлено звинувачення в пособництві вбивству журналістів ВДТРК під Луганськом.

У СК РФ також стверджують, що Савченко була затримана в РФ після того, як перетнула кордон без документів під виглядом біженки.

Російський суд заарештував Савченко до кінця серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram