ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд арештував $50 млн Новинського у справі банку "Форум"

У "Смарт-холдингу" звинувачують Фонд гарантування вкладів у помсті

Суд арештував $50 млн Новинського у справі банку "Форум"
Фото: Макс Левин

Господарський суд Києва 27 червня арештував $50 млн кіпрської фірми Yernamio Consulting у справі банку "Форум", визнаного неплатоспроможним.

Про це повідомляє "Інсайдер" з посиланням на рішення суду, опубліковане в єдиному держреєстрі.

Позов проти Yernamio Consulting було подано Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, який зажадав стягнути з Yernamio і ще двох дрібних акціонерів 2,3 млрд грн як компенсацію за бездіяльність, яка призвела до неплатоспроможності банку і необхідності його ліквідації з відшкодуванням вкладів за рахунок фонду.

Сума вимог дорівнює різниці між зобов'язаннями "Форуму" і вартістю його активів.

Окрім того, фонд зажадав відшкодувати частину боргу за рахунок $50 млн, які Yernamio перерахувала в якості першого траншу інвестицій для порятунку банку і які досі знаходяться на спеціальному рахунку в НБУ.

У "Смарт-холдингу" Вадима Новинського, який є кінцевим бенефіціаром банку, вважають, що позов ФГВФО - це помста за те, що Yernamio намагається в суді довести незаконність ліквідації банку.

Нагадаємо, Національний банк України відкликав банківську ліцензію і вирішив ліквідувати банк "Форум", після того як тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів не змогла знайти гідного інвестора для порятунку установи.

"Форум" працював на ринку з 1994 року і входив до групи великих банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram