ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Тексты газеты "Левый берег"

У Дніпропетровську нагородили військових, які загинули в катастрофі Іл-76

Бойові нагороди отримають родичі військових

У Дніпропетровську нагородили військових, які загинули в катастрофі Іл-76
Фото: Макс Швец

У Дніпропетровську нагородили військових, які перебували в літаку Іл-76, збитому під Луганськом. Також нагороди отримали двоє героїв, яких поранили під час антитерористичної операції.

Командувач оперативним командуванням "Південь" Руслан Хомчак зачитав список прізвищ тих дніпропетровців, які були 14 червня на борту літака, збитого в зоні АТО біля луганського аеропорту. Родичі героїв отримають бойові нагороди під час похорону.

"Жодного солдата без уваги не залишили. Це реальна оцінка мужності і героїзму, що їх вони проявили, проявляють і, я впевнений, будуть проявляти до самої перемоги на тих рубежах, де вони зараз перебувають. Я знаю, що готується ще один указ Президента України про нагородження живих - тих, хто воює, і тих, хто поранений", - прокоментував нагородження Хомчак.

Свої перші бойові нагороди особисто в руки отримали двоє українських військових. Юрій Білик - солдат, який у ніч з 23 на 24 травня був учасником п'ятигодинного бою на блокпосту під селищем Новотроїцьке Донецької області. Боєць був поранений в ногу, але довго відмовлявся від евакуації, впевнений, що потрібен у гарячій точці. Коли бойові товариші все ж умовили його летіти до лікарні, виявилося, що він ледь не втратив ногу. Юрія нагороджено орденом "За мужність" 3 ступеня.

Підполковник, заступник командира 16 окремої вертолітної бригади Валентин Цигульський теж отримав першу у своєму житті нагороду. 4 червня він здійснював бойове завдання зі штурманом. Під Слов'янськом вертоліт підбили. Після аварійної посадки напарник від численних переломів знепритомнів, а Валентин Цигульський отримав компресійний перелом двох хребців грудного відділу. Незважаючи на тяжку травму, підполковник витягнув свого штурмана з охопленої полум'ям кабіни, отримавши складні опіки спини і рук, чим і врятував напарникові життя. Вже в дніпропетровській лікарні Мечникова виявилося, що у Валентина не рухаються руки, що йому довелося здолати неймовірний біль, щоб урятувати товариша.

Цигульський провів два тижні в реанімації і завдяки медикам почав швидко одужувати, хоча орден Богдана Хмельницького 3 ступеня все ж отримував лежачи. Героєм себе чоловік не вважає, каже: "В армії прийнято допомагати один одному всіма силами. Бойовий дух високий, ми всі боремося за нашу країну, хочемо, щоб вона була ціла і єдина". Поруч з військовим його дружина Олена, вона відразу ж приїхала до Дніпропетровська з рідного міста Броди, коли дізналася про те, що трапилося. Звичайно, для неї і їх трьох дітей - 14, 12 і 2 років - Валентин - герой. "Я все розповіла дітям, вони пишаються своїм татом і дуже переживають за нього. Наша нація показала, на що ми здатні, які ми терплячі, які ми герої", - каже Олена.

Ще два тижні Валентин лікуватиметься в Дніпропетровській лікарні, після чого вирушить на льотну комісію, яка й вирішить, скільки військовому знадобиться часу для остаточної реабілітації. Про це Валентин зараз відмовляється думати, каже, що передусім чекає на зустріч зі своїми дітьми, за якими дуже сумує.

Нагадаємо, в катастрофі Іл-76 у Луганську загинули 49 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram