ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: через дії коаліції Україна взимку залишиться без газу

Депутати провалили законопроект про особливий режим в енергетиці

Яценюк: через дії коаліції Україна взимку залишиться без газу
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що через дії коаліції, яка відмовляється підтримати введення особливого режиму в енергетиці, Україна взимку буде без газу.

Про це він сказав на засіданні парламенту.

"Шановні народні депутати. Я в першу чергу звертаюся до коаліції, яка повинна підтримувати уряд України, тому що уряд сформовано за коаліційним принципом. Будете сидіти взимку без газу, якщо не будете підтримувати урядові законопроекти", - обурився він. Після цієї фрази Яценюк завершив свій виступ.

Перед цим депутати відхилили три законопроекти про запровадження НС в енергетичному секторі. За урядовий варіант проголосували всього 142 депутати (під час повторного голосування - 181), за альтернативні - 93 і 27 депутатів.

Законопроектом №4117а передбачається, що в разі введення режиму особливого періоду в роботі енергетичного комплексу, безпосереднє керівництво і контроль над підприємствами трубопровідного транспорту забезпечується Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

У разі введення особливого періоду, підприємства та організації галузі зобов'язані виконувати розпорядження Міністерства та іншох влади, регулюючої галузь, незалежно від умов раніше укладених договорів.

Також у разі введення особливого періоду Кабмін отримує можливість зобов'язати приватні видобувні компанії продавати газ для населення і теплокомуненерго за встановленими урядом цінами.

Окрім того, на час дії особливого періоду скасовується заборона на обмеження енергопостачання об'єктів у сфері теплопостачання в опалювальний період нижче від технологічного мінімуму споживання газу.

Особливий режим необхідний, на думку уряду, у зв'язку з припиненням поставок російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram