ГоловнаСвіт

Мінфін РФ: посилення санкцій може дестабілізувати економіку країни

Європейський Союз заявляв про можливість введення санкцій третього рівня проти Росії

Мінфін РФ: посилення санкцій може дестабілізувати економіку країни
Фото: expert.ru/Даниил Примак

Російський Мінфін вважає високими ризики дестабілізації стану російської економіки, а також бюджетної стійкості в середньостроковій перспективі через Україну, повідомляє Reuters.

"Посилення санкцій щодо окремих суб'єктів економічних відносин і цілих галузей російської економіки, фінансової інфраструктури, здатне в значній мірі негативно вплинути на динаміку ВВП", - пише Мінфін, перераховуючи серед можливих наслідків погіршення умов запозичення, зростання премій за ризик, посилення відтоку капіталу, ослаблення курсу рубля, прискорення інфляції, подальше скорочення інвестицій. Окрім того, зберігається ризик порушення експортних поставок газу через Україну, а також введення торгових санкцій з боку Євросоюзу.

"У короткостроковому і середньостроковому періодах у Росії достатньо резервів для компенсації значної частини можливих економічних втрат, пов'язаних з санкціями, водночас ескалація напруженості може знизити приріст ВВП до 0,2-0,3% уже в 2014 році. У тривалішій перспективі санкції можуть істотно вплинути на зниження бюджетної стійкості, а також погіршення умов і скорочення можливостей для модернізації при обмеженні імпорту технологій, інвестицій і передових практик".

Окрім зовнішніх ризиків для російської скарбниці актуальні і внутрішні: невиконання програми запозичень, недоотримання планованих обсягів надходжень від приватизації, зменшення доходів, ризик майбутніх витрат, пов'язаний з наданими урядом держгарантіями і гарантіями зі страхуванню внесків, неповерненням бюджетних кредитів, погіршенням фінансової стійкості регіонів в умовах зростання боргового навантаження, скорочення доходів і збільшення витрат на президентські укази. Тільки зниження доходів, планів з приватизації і відсутність можливості виходити на ринки із запозиченнями за прогнозом Мінфіну призведе до зменшення Резервного фонду за три роки більш ніж на трильйон рублів, а з урахуванням додаткових нафтогазових доходів, що підлягають зарахуванню до Резервного фонду, використання цих коштів може перевищити 2,3 трильйона рублів.

Зокрема, Мінфін прогнозує зниження доходів федерального бюджету до 18,1% ВВП 2017 року з 19,6% у 2015 році за рахунок скорочення нафтогазових доходів внаслідок зниження експортних цін на газ, падіння обсягів видобутку та експорту нафти, нафтопродуктів і газу. Заплановані міністерством заходи щодо збільшення доходної бази додадуть бюджету 2015 року 138,4 мільярда рублів, в 2016 році - 65,3 мільярда рублів, 2016 року - 116,7 мільярда.

Також Мінфін заклав надходження в 2015 році 100 мільярдів рублів дивідендів "Роснефтегаза" в результаті продажу акцій "Роснефти", які пропонує направити на розвиток Криму.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Рада ЄС затвердила санкції у вигляді заборони на в'їзд і заморожування активів щодо 21 персони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram