ГоловнаСвіт

Росія хоче закрити музей ГУЛАГу "Перм-36"

Влада РФ повністю припинила фінансувати меморіал

Росія хоче закрити музей ГУЛАГу "Перм-36"
Пермский край, Пермь-36, ГУЛАГ, музей-лагерь
Фото: nnm.me

Російські влада хоче закрити єдиний в країні музей політичних репресій у Радянському Союзі "Перм-36".

Як повідомляє "Радіо Свобода", музей вже три місяці не приймає відвідувачів, в ньому відключені вода і електрика, а зарплату співробітники не отримують з січня.

Цей музей виник на місці колишньої колонії "Перм-36", в якій утримували політичних ув'язнених. Табір існував до 1980 року і мав репутацію одного з найсуворіших.

Однак з початку 2014 Росія повністю припинила держфінансування меморіалу. Голова Пермського крайового відділення Міжнародного товариства "Меморіал" Роберт Латипов вважає, що таким чином пермське крайове міністерство культури намагається "віджати" музей у автономної некомерційної організації "Перм-36", яка багато років тому взяла комплекс в безстрокову і безоплатну оренду.

"У мене є відчуття, що музей, який багато років будувався силами громадських працівників, гине. І мова йде про рейдерське захоплення, яке здійснює міністерство культури", - заявив він. Правозахисник побоюється, що під керівництвом мінкульту меморіал перетвориться на звичайний краєзнавчий музей.

Латипов зазначив, що з 2005 року поряд з музеєм щорічно проводився громадянський форум, на який збиралися по 10-12 тис. осіб.

"Але торік фестиваль довелося скасувати буквально за два тижні, в розпал підготовки. Крайова адміністрація раптом вдвічі урізала фінансування, і захід зірвався. На мою думку, це тренд останніх 1,5-2 років - влада тривожно сприймає будь-яку громадську активність, якщо в ній хоч якось проглядає політика. Влада боїться будь-якої критичної розмови, яка проходить в публічному просторі. Після торішньої історії ситуація посилилася, справа дійшла до фактичного закриття музею", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram