ГоловнаСвіт

У Росії ввели тюремні терміни за заклики до екстремізму в Інтернеті

Максимальний термін покарання за такі злочини становитиме 6 років

У Росії ввели тюремні терміни за заклики до екстремізму в Інтернеті
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін увів кримінальне покарання за фінансування екстремістської діяльності, а також за заклики до екстремізму в Інтернеті.

Відповідний документ розміщено на офіційному порталі правової інформації в понеділок, 30 червня.

За фінансування екстремістської діяльності передбачено санкцію до шести років в'язниці. Окрім цього, вводять відповідальність за публічні заклики до екстремізму, а також за збурення в Інтернеті ненависті або ворожнечі, також каратимуть за приниження людської гідності.

Законом також встановлено кримінальну відповідальність у вигляді примусових робіт або позбавлення волі на строк до п'яти років за публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, здійснені з використанням не тільки ЗМІ (як зараз), а й Інтернету. Також доповнено статтю "збурення ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності" - під неї тепер підпадатимуть відповідні злочини, вчинені безпосередньо в Інтернеті.

Також посилюють відповідальність за організацію діяльності екстремістських громадських чи релігійних об'єднань. Такі дії або карають штрафом у розмірі від 300 тисяч до 500 тисяч рублів, або позбавленням волі на строк від двох до восьми років, або примусовими роботами до п'яти років з обмеженням волі на строк до двох років чи без цього.

Крім того, закріплюються повноваження президента, уряду та інших федеральних, регіональних органів держвлади у сфері протидії екстремізму.

Нагадаємо, 25 червня ОБСЄ закликала РФ переглянути закон про екстремізм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram