ГоловнаСвіт

Албанія стала кандидатом у члени Євросоюзу

Офіційну заявку країна подала 5 років тому

Албанія стала кандидатом у члени Євросоюзу
Фото: travel-all.com

Рада Євросоюзу на засіданні в Люксембурзі ухвалила рішення надати Албанії статус країни-кандидата в члени ЄС.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС.

Надання цього статусу раніше рекомендувала Єврокомісія.

Офіційну заявку на членство в ЄС Албанія подала наприкінці квітня 2009 року. З 1 квітня 2009 року набула чинності угода про стабілізацію й асоціацію Албанії з ЄС - перший етап на шляху членства в спільноті.

Процес зближення ЄС та Албанії почався після 1991 року. 1992 року відбулося підписання договору про торгівлю й економічне співробітництво між Євросоюзом і Албанією.

У 2000 році Євросоюз запустив процес асоціації для п'яти країн Південно-Східної Європи, в тому числі й для Албанії. Мета процесу - укладення угоди про стабілізацію та асоціацію (УСА), а зрештою - членство в союзі.

2003 року почалися переговори між Албанією та ЄС про укладення УСА, була створена Рада співробітництва ЄС-РА, Албанії були пред'явлені основні вимоги для членства в ЄС - створення вільної та чесної виборчої системи, яка могла б забезпечити проведення справді демократичних виборів у країні, викорінення корупції, реформування держадміністрації, правоохоронної системи.

У червні 2006 року було підписано угоду про стабілізацію й асоціацію, до 2009 року вона була ратифікована всіма 27 країнами-членами ЄС і набула чинності 1 квітня цього року.

У червні 2006 року набула чинності підписана 2003 року угода про реадмісію, в грудні цього самого року набула чинності тимчасова угода про торгівлю, що передбачає спрощення митного режиму і скасування низки митних зборів.

У вересні 2007 року було підписано угоду про полегшення візового режиму між ЄС і Албанією, в березні 2008 року були розпочаті переговори про візову лібералізацію, а в червні 2008 року ЄС представив "дорожню карту" з цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram