ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" і ЄС готові продовжити газові переговори з Росією

Українська делегація поїхала до Брюсселя на засідання Координаційної групи ЄС

"Нафтогаз" і ЄС готові продовжити газові переговори з Росією
Фото: willbe.ru

НАК "Нафтогаз України" і Євросоюз підтвердили готовність продовжити переговори про постачання газу у тристоронньому форматі з Росією.

"Було підтверджено готовність до продовження переговорів у тристоронньому форматі Україна - ЄС - Росія", - йдеться в прес-релізі "Нафтогазу".

20 червня у Брюсселі українська делегація на чолі з головою правління НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболевим взяла участь у засіданні Координаційної групи ЄС з газових питань. Під час засідання українська сторона проінформувала представників Єврокомісії та провідних енергетичних компаній Євросоюзу про стан справ у газових відносинах з Росією.

Згідно з повідомленням, ще раз було підтверджено готовність української сторони залишатися надійним транзитером російського газу до Європи, про що свідчить відсутність перебоїв із газопостачанням у ЄС через територію України.

"Нафтогаз" продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання, незважаючи на рішення російського газового монополіста від 16 червня про переведення України на режим передоплати та призупинення поставок газу для українських споживачів", - зазначено в повідомленні.

Також українська делегація представила європейської газової групі результати експертних досліджень про стан української газотранспортної системи та її здатність надалі забезпечувати безперебійний і надійний транзит російського природного газу європейським споживачам.

У повідомленні наголошено, що представники Координаційної групи розуміють дії української сторони у переговорах з ВАТ "Газпром" і підтримали заходи, здійснювані Україною для забезпеченні енергетичної безпеки Європи.

Нагадаємо, 16 червня російський монополіст "Газпром" припинив постачання газу в Україну та ввів режим передоплати за нього.

Окрім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ зі збереженням чинного контракту та про стягнення 6 млрд дол. переплати за попередні періоди. Позовна вимога російської сторони – стягнути з України борг за спожите паливо в розмірі 4,5 млрд дол.

Переговори про врегулювання ціни на газ між "Нафтогазом" і "Газпромом" тривали від початку червня, останній раунд відбувся у Києві 14-15 червня. Переговори закінчилися нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram