ГоловнаСвіт

Прем'єр Польщі відмовився йти у відставку

Туск не виключає проведення дострокових виборів

Прем'єр Польщі відмовився йти у відставку
Дональд Туск
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що не залишить свій пост, незважаючи на скандал, який вибухнув з прослуховуванням вищих чиновників, повідомляє 19 червня агентство Рейтер.

При цьому прем'єр зазначив, що не виключає можливості дострокових виборів, якщо населення не висловить підтримки діючому уряду.

Політична криза в Польщі вибухнула після того, як видання Wprost опублікувало запис приватної розмови голови Національного банку республіки Марека Бельки та міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича. У ній Белька пропонує уряду допомогу за умови, що голова мінфіну Яцек Ростовський подасть у відставку - хоча Нацбанку Польщі за законом заборонено втручатися у політику.

У прес-службі НБП тим часом заявили, що слова директора вирвано з контексту. Нібито Белька лише повідомив, що мінфін належно не прагне до співпраці. Зараз польська прокуратура проводить розслідування за фактом нелегального прослуховування. При цьому редакція Wprost, незважаючи на вимоги співробітників силових органів видати матеріали, відмовляється це робити, посилаючись на право журналістів зберігати таємницю.

На хвилі скандалу опозиція зажадала відставки уряду. Згідно з останніми опитуваннями, 48% поляків виступають за відставку, 30%, як і раніше, підтримують уряд Туска.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram