ГоловнаЕкономікаДержава

Угорщина погодилася збільшити обсяг реверсу газу в Україну

РФ готова скоротити постачання газу в Європу через реверсні постачання в Україну

Угорщина погодилася збільшити обсяг реверсу газу в Україну
Фото: tqn.com

Угорщина погодилася збільшити обсяг реверсу газу в Україну, повідомляє 19 червня прес-служба Міненерго України за підсумками зустрічі міністра Юрія Продана і голови НАК "Нафтогаз" Андрія Коболева з міністром зовнішньої торгівлі та іноземних справ Угорщини Тибором Наврачичем і міністром національного розвитку Міклошем Шестаком.

"Сторони дійшли згоди стосовно доцільності збільшити обсяги постачань газу в Україну з території Угорщини", - йдеться в повідомленні.

Згідно з уже наявними домовленостями, Україна зможе отримати 2014 року завдяки реверсу з ЄС лише 6,5 млрд кубометрів газу. Великі обсяги будуть можливі, тільки якщо Києву вдасться налагодити масштабний реверс через Словаччину. У "Нафтогазі" визнали, що це неможливо зробити без згоди російського "Газпрому".

Раніше Коболев заявив, що Україна сподівається налагодити реверс газу через Словаччину з вересня 2014 року. Він також повідомив про намір України серйозно збільшити реверсні постачання газу з Європи з наявних 16 млн кубометрів газу на добу (близько 6 млрд кубометрів на рік).

Як нагадує РИА Новости, голова російського газового холдингу "Газпром" Олексій Міллер у понеділок, 16 червня, заявив, що європейські постачальники не можуть забезпечити фізичний реверс газу в Україну. За словами Міллера, може йтися про кільцевий реверс - труби на кордоні закільцьовують, а російський газ ганяють по колу. За словами голови "Газпрому", при цьому нібито виходить, що "Нафтогаз" незаконно розпоряджається російським газом у трубі, як своїм. Міллер охарактеризував таку схему як "напіваферистичний реверс".

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова скоротити постачання газу в Європу, якщо в Україну будуть здійснювати реверсні постачання газу. Міллер у понеділок підтвердив: "Газпром" буде обмежувати постачання в Європу через ті газовимірювальні станції, де фіксуватимуть фізичний реверс газу в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram