ГоловнаСвіт

Винищувачі ВПС США почали патрулювання території Іраку

Рішення ухвален в рамках програми "посилення сприяння Іраку у сфері безпеки"

Американські винищувачі F-18 з авіаносця George HW Bush, який зараз перебуває в Перській затоці, почали здійснювати розвідувальне патрулювання над територією Іраку, повідомляє 19 червня телеканал Fox News.

Рішення про початок проведення розвідувальних польотів над Іраком ухвалено в рамках програми "посилення сприяння Іраку у сфері безпеки", затвердженої президентом США Бараком Обамою. Цей захід має підтвердити готовність США до вжиття рішучих заходів у разі потреби.

"Тут важливо не стільки побачити щось, скільки бути побаченим", - заявило анонімне джерело телеканалу в Пентагоні.

Раніше агентство Рейтер повідомляло, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі підтвердив запит влади Іраку про нанесення авіаудару по позиціях бойовиків угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІГІЛ). На питання про те, якою буде реакція Вашингтона на цей запит, Демпсі ухилився від відповіді, зазначивши, що боротьба з ІГІЛ "відповідає інтересам національної безпеки" США незалежно від місцерозташування членів угруповання.

Вашингтон опинився під вогнем критики після різкого погіршення ситуації в Іраку, звідки США в односторонньому порядку вивели свої війська у 2011 році, після майже восьми років їх перебування там. Сунітське угруповання ІГІЛ, яке донедавна воювало в Сирії, минулого тижня очолило наступ на північні і західні райони Іраку. До ІГІЛ приєдналися іракські суніти, незадоволені політикою шиїтського прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі, а також військові з колишньої армії Саддама Хусейна і невеликі терористичні угруповання.

За останній тиждень бойовикам вдалося захопити велику територію, до якої входять провінція Найнава з другим за значенням в Іраку містом Мосул, а також частина провінції Салах-ед-Дін з містом Тікріт. Ісламісти насаджують на захоплених територіях норми шаріату, проводять масові страти місцевого населення, а також раніше полонених військових. Тисячі жителів мусять рятуватися втечею. Зараз бойовики готують наступ на Багдад, з якого поспіхом евакуювався персонал міжнародних організацій та дипмісій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram