ГоловнаПолітика

Генпрокуратура почала розслідування щодо "вишок Бойка"

Юрій Бойко у кримінальному провадженні є свідком

Генпрокуратура почала розслідування щодо "вишок Бойка"
"Черноморнефтегаз"
Фото: minek-crimea.gov.ua

Генпрокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом заволодіння невстановленими особами, що діяли від імені посадових осіб ДАТ "Чорноморнафтогаз", державними коштами в сумі 400 млн доларів під виглядом закупівлі вишок для видобутку нафти й газу на Чорноморському шельфі. Про це з посиланням на заступника генерального прокурора Олексія Баганця повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Вказане кримінальне правопорушення кваліфіковано за ч.5 ст.191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України.

Баганець на брифінгу зазначив, що в цьому провадження колишній віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко є свідком.

Окрім того, ГПУ почала кримінальне провадження за фактом заволодіння посадовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за попередньою змовою зі службовцями НАК "Нафтогаз України" і ДАТ "Чорноморнафтогаз" державними коштами на суму понад 200 млн гривень.

Встановлено, що у березні та жовтні 2011 р. під час проведення закупівель самопіднімальних плавучих бурових установок зазначеними посадовими особами були допущені грубі порушення тендерних процедур, внаслідок чого сталося незаконне витрачання державних коштів в особливо великих розмірах.

За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального злочину за аналогічною правовою кваліфікацією - ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

До матеріалів кримінального провадження також долучені матеріали журналістських розслідувань, які перевіряються слідчим шляхом.

Нагадаємо, 2011 року "Чорноморнафтогаз", який знаходиться в підпорядкуванні Міненерго, яке очолював Бойко, придбав бурову платформу сінгапурського виробництва не безпосередньо у заводу Keppel, а через посередника - британську фірму Highway Investments Processing - за $400 млн, дорожче, ніж у виробника. Друга вишка також була куплена не напряму. Це дало привід ЗМІ запідозрити корупцію в угодах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram