ГоловнаПолітика

МВС: основна версія вибуху на газопроводі - теракт

Перед загорянням місцеві жителі чули два сильні хлопки

МВС: основна версія вибуху на газопроводі - теракт
Фото: страница на facebook Ореста Олийныка

Міністерство внутрішніх справ розглядає терористичний акт як ключову версію вибуху на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород", який відбувся у Полтавській області.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МВС.

"Оперативна група МВС проводить слідчі дії з визначення причин вибуху. Розглядається кілька версій події, зокрема, ключова версія - терористичний акт. За словами місцевих жителів, безпосередньо перед загорянням, вони чули два сильних хлопки, що може свідчити про умисні вибухи", - сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Наразі слідче управління почало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 292 Кримінального кодексу України (пошкодження магістральних газопроводів). У випадку підтвердження ключової версії, як наголошується, справа буде перекваліфікована за статтею тероризм.

"Хочу нагадати, що напередодні президентських виборів нами були попереджені дві спроби здійснення терористичних актів на українській газотранспортній системі в Івано-Франківській області. Ще 3 червня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив у своєму виступі у Верховній Раді, що ці диверсії мали на меті дискредитувати українську газотранспортну систему, перервати транзит газу до Європи і найголовніше: легітимізувати "Південний потік" в очах Європи", - зазначає Аваков.

Нагадаємо, на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" у Полтавській області близько 14:45 сталося серйозне загоряння: висота полум'я склала 50-100 м, радіус - 200-300 м, дія високих температур - до 1 км. Розгерметизація трубопроводу діаметром 1400 міліметрів сталася на глибині 2 метри.

Співробітники компанії "Укртрансгаз", оператори газопроводу, о 16:15 загасили полум'я.

"Укртрансгаз" заявив, що надзвичайна ситуація на газопроводі не вплине на транзит газу до країн Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram