ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" подав позов проти "Нафтогазу" у Стокгольмський арбітраж

Росія має намір відсудити в України $4,5 млрд

"Газпром" подав позов проти "Нафтогазу" у Стокгольмський арбітраж
Фото: EPA/UPG

"Газпром" подав позов проти "Нафтогазу" у Стокгольмський арбітраж із вимогою виплатити $4,5 млрд за поставлений, але не оплачений газ.

Про це йдеться в повідомленні російської компанії.

"ВАТ "Газпром" звернулося в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості в розмірі 4,5 млрд дол. США у зв'язку з неналежним виконанням НАК "Нафтогаз України" своїх зобов'язань за контрактом №КП від 19.01.2009 купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках, накопиченою цією компанією значною заборгованістю за поставлений за контрактом природний газ і відсутністю платежів за поточні поставки", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, що з 9:00 понеділка "Газпром" увів режим передоплати на постачання російського газу в Україну.

Переведення на передоплату означає фактичне припинення постачання газу в Україну. Утім, поки йшли переговори, "Нафтогаз" активно закачував у сховища російський газ, покриваючи поточні потреби країни власним видобутком. І після припинення постачань газу з Росії ще довго - до серйозних зимових холодів - зможе задовольняти потреби створеними запасами.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк уже доручив профільним відомствам готуватися до відключення постачань природного газу з 16 червня 2014 року. Міністерству юстиції доручено завершити процедуру підготовки до захисту інтересів України у відносинах між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у Стокгольмському арбітражі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram